Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Προϋπολογισμός 2011

Κύριε πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι.

Η Δημοτική Αρχή, στην πρώτη χρονιά διοίκησης αυτού του καλλικρατικού δήμου, φέρνει για ψήφιση τον 1ο προϋπολογισμό της κι αυτό που μπορούμε όλοι να καταλάβουμε, κι εμείς αλλά κι οι δημότες μας, αν μελετήσουν τα στοιχεία, είναι η ανυπαρξία πολιτικών στόχων και οικονομικών προτεραιοτήτων.
Γενικά μπορεί να πει κανείς ότι, στερείται οράματος και έμπνευσης.
Το κεντρικό ζήτημα σ’ έναν προϋπολογισμό είναι αν αυτός έχει πολιτική επάρκεια και δυναμική. Ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης για όλους. Σ’ όλα αυτά τα κριτήρια ο προϋπολογισμός που καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε, αποτυγχάνει.
Ο Προϋπολογισμός του 2011 είναι ένας προϋπολογισμός δημιουργικής λογιστικής, που όσο καλή θέληση και να διαθέτει κανείς, δεν διαπιστώνει κανένα κοινωνικό ή αναπτυξιακό παραγωγικό προσανατολισμό.
Οφείλει να περιλαμβάνει την πολιτική για τους ελεύθερους χώρους, την προστασία του περιβάλλοντος, για την ανακύκλωση. Να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την νεολαία και τους άνεργους.
Είναι απαράδεκτο να μην συμπεριλαμβάνει δράσεις για το Πανεπιστήμιο.
Αγαπητοί συνάδελφοι.
Θα αναφέρω ενδεικτικά κάποια από τα σημεία του προϋπολογισμού που οφείλουν να μας προβληματίσουν όλους.
• Το υπόλοιπο του δανείου της Πειραιώς περίπου 300 χιλ. ευρώ, μεταφέρεται εδώ και 4 χρόνια περίπου, φορτώνοντας με τόκους το δήμο, ενώ θα έπρεπε να επιστραφεί εξαρχής στην τράπεζα.
• Καταγράφεται ότι θα εισπραχθεί ένα τεράστιο ποσό ανείσπρακτων 1.585.000, ενώ ταυτόχρονα καταγράφετε το ποσό των 1.110.000 ότι δε θα μπορέσετε να τα εισπράξετε. Ένα σοβαρό στοιχείο που δείχνει έλλειψη σοβαρού κι αξιόπιστου σχεδιασμού για την είσπραξη βεβαιωθέντων χρεών προς το δήμο, στερώντας του ταυτόχρονα πολύτιμα έσοδα.
• Η πρόταση μου για διαπραγμάτευση με τη ΒΙΠΕ για την απόκτηση οικοπέδων και αποποίηση της συμμετοχής μας στα κέρδη απ’ την μελλοντική πώληση αυτών, έπεσε στο κενό. Εγγράφετε δαπάνη για άλλη μια χρονιά 50.000 ευρώ για αγορά οικοπέδου για τα νέα σφαγεία, που δεν πρόκειται ποτέ να κάνετε.
• Καταγράφετε ένα τεράστιο ποσό 155.000 ευρώ για 5 ειδικούς συνεργάτες. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης σπαταλάτε χρήματα για 5 ειδικούς συνεργάτες;
• Εγγράφετε ένα ποσό 150.000 ευρώ για μεταφορά υπολλειμάτων σφαγής. Είναι η 3η χρονιά κι ακόμη δεν καταφέρατε να κάνετε μια μονάδα αποτέφρωσης στα σφαγεία, ξοδεύοντας απίστευτα ποσά για την μεταφορά των υπολλειμάτων σε άλλη περιοχή και αποτέφρωσή τους επιβαρύνοντας υπέρογκα το δήμο.
• Εγγράφετε ένα ποσό 100.000 ευρώ για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Εταιρία Έρευνας και Ανάπτυξης Βορείου Έβρου. Μόνο και μόνο για να πληρώνονται μισθοδοσίες και κυρίως αποζημιώσεις Διοικητικών Συμβουλίων. Κι αυτά τα χρήματα τα ξοδεύετε άσκοπα ενώ επικαλείστε συνεχώς της μιζέρια σ’ όλα τα υπόλοιπα.
• Υπάρχει μια μικρή εγγραφή για εισπράξεις από αξιοποίηση των φυσικών πόρων του δήμου. Προφανώς δε σας αφορά ούτε ο ζεόλιθος, ούτε το αμμοχάλικο. Όλα αυτά τα τόσο σοβαρά ζητήματα περνούν από δίπλα σας απαρατήρητα. Εσκεμμένα ή από ανικανότητα;
• Ένας τομέας που φαίνεται ότι δε σας απασχολεί καθόλου είναι η προβολή του Δήμου μας. Όπως εδώ και χρόνια συνεχίζετε την ίδια κατάσταση. Ούτε ένα ευρώ δαπάνη για την ουσιαστική προβολή της περιοχής μας και προώθηση της επισκεψιμότητας. Κανένα έντυπο, κανένας οδηγός πόλης, κανένα σποτ. Δεν εκμεταλλευτήκατε ούτε καν τη διοργάνωση του τελικού κυπέλου βόλεϊ για προβολή του δήμου μας στο πανελλήνιο.
Ανέφερα επιγραμματικά κάποια στοιχεία, καθώς συνάδελφοι της παράταξης μας θα αναπτύξουν στη συνέχεια εκτενέστερα διάφορα κομμάτια του Τεχνικού Προγράμματος που χρήζουν επιπλέον ανάδειξης.
Κύριε πρόεδρε.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δήμου δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και λύσεις αλλά χρειάζεται συνεχής και σταθερή προσπάθεια, με στόχο αφ’ ενός τη συγκράτηση των δαπανών, αφ’ ετέρου την αύξηση των εσόδων με τη δημιουργία κυρίως νέων πηγών εσόδων.
Πολύ φοβάμαι, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η πολιτική σας, όπως απεικονίζεται και στον παρόντα προϋπολογισμό, μας κρατάει για άλλη μια χρονιά σε μια στάση «σημειωτόν». Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτό τον προϋπολογισμό που δε δίνει καμιά προοπτική στην περιοχή μας που τόσο ανάγκη την έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: