Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

Ανακύκλωση

Δε θα πω τίποτα καινούργιο αναφέροντας τη λέξη ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Έχουν γραφεί χιλιάδες αράδες, που αναδεικνύουν τα οφέλη της. Ήδη η εγκαθίδρυση περιβαλλοντικής συνείδησης έχει μπει στους κόλπους της εκπαίδευσης εδώ και πολλά χρόνια με καλά αποτελέσματα κι έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην αλλαγή της οπτικής γωνίας των πραγμάτων. Αποτελεί πια πιστεύω πεποίθηση όλων ότι η ανακύκλωση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη λύση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Αυτό όμως που χρειάζεται είναι, πολιτικές αποφάσεις για να λειτουργήσει και αγώνας ώστε να γίνει θεσμός στη συνείδηση των πολιτών. Εδώ η πολιτική ηγεσία πρέπει να είναι μπροστάρης και να παρασύρει αρχικά εθελοντές και περιβαλλοντικά ευαίσθητους να δραστηριοποιηθούν και να επηρεάσουν στο τέλος, όλους τους πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση.
Το ακούω πια σχεδόν καθημερινά από φίλους επαγγελματίες ότι, λυπούνται που πετάνε τόσα αντικείμενα ενώ αυτά θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν και να μην επιβαρύνουν το χώρο συγκέντρωσης των στερεών αποβλήτων της πόλης μας. Και μπορούμε να ξεκινήσουμε απ’ τα πιο εύκολα. Αλουμίνιο, χαρτί και γυαλί.
Δεν είναι πια ούτε τόσο δύσκολο, ούτε τόσο απόμακρο ως σχέδιο. Τεχνογνωσία σήμερα υπάρχει άφθονη. Παραδείγματα εφαρμογής σε δήμους πάμπολλα. Επομένως χρειάζεται μόνο πολιτική βούληση. Αλλά εδώ είναι το θέμα. Υπάρχει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: