Τρίτη 5 Ιουνίου 2007

Παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1972 και τιμάτε κάθε έτος, σε πολλές χώρες του κόσμου, στις 5 Ιουνίου.
Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που επιλέχθηκε για το 2007 είναι «Λειώνουν οι πάγοι - ένα καυτό θέμα;» και είναι εμπνευσμένο από το γεγονός ότι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Περιβάλλοντος αφιερώνει το 2007 ως «Διεθνές Πολικό Έτος 2007».
Η διατήρηση και ανάδειξη του περιβάλλοντος είναι μία συνεχής διαδικασία. Απαιτεί διαρκή και ολοκληρωμένη παρουσία σε όλες τους τομείς και τις εκφάνσεις της κοινωνικής και προσωπικής μας ζωής.
Το περιβάλλον, το τοπικό, το περιφερειακό αλλά και το παγκόσμιο, είναι ένα πολύτιμο κοινωνικό αγαθό στο οποίο όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα, αλλά και την υποχρέωση να το προστατεύσουμε και να το βελτιώσουμε, για να το κληρονομήσουμε στις επόμενες γενιές καλύτερο. Δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο και ν’ ασχολούμαστε μ’ αυτό μόνο όταν κάτι το διαταράσσει στο κοντινό μας περίγυρο.
Η μέρα αυτή, δεν πρέπει να τελειώσει με κάποιες εκδηλώσεις και συμβολικές πράξεις και αύριο όλοι να ξαναγυρίσουμε στην καθημερινότητα μας. Ούτε μπορεί να αποτελεί το άλλοθι για τη σχετική απραξία ενός έτους. Αντίθετα, να είναι ένα έναυσμα για μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη προσπάθεια προς την κατεύθυνση της προστασίας και βελτίωσης του περιβάλλοντος.
Οι πολιτικές για το περιβάλλον μας αφορούν όλους κι έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες επιτυχίας με συλλογική προσπάθεια και κοινωνική ευθύνη. Κάθε πολίτης, δεν θα πρέπει απλώς να αλλάξει ορισμένες συνήθειες ή συμπεριφορές που δεν είναι συμβατές με το περιβάλλον. Θα πρέπει να ενθαρρύνει κι άλλους πολίτες να καταστούν ενεργοί φορείς μία νέας περιβαλλοντικής κοινωνικής συμπεριφοράς και ευθύνης.
Εξαρτώμαστε από το περιβάλλον, περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σου για τα γρήγορα αντανακλαστικά σου.
To σχόλιο θα το διαβάσω αργότερα με την ησυχία μου.

Μαρίνος ... είπε...

Αγαπητέ Λευτέρη,
Με ιδιαίτερη χαρά αντίκρυσα το blog σου. Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι άνθρωποι να χρησιμοποιούν την σύγχρονη τεχνολογία για την μετάδοση των ιδεών και των προβληματισμών τους.
Να είσαι σίγουρος ότι σε θέματα που με αφορούν θα έχεις μια εμπεριστατωμένη κατάθεση σκέψεων.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Μαρίνος ...