Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014

Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας «ΑΡΔΑΣ». Ένας κρυμμένος θησαυρός που δε χρειάζεται εξόρυξη για ν’ ανακαλυφθεί αλλά, σωστός σχεδιασμός, μεθοδική προσέγγιση και υπεύθυνη υλοποίηση.

Πόσες φορές άραγε δεν έχουμε κατηγορήσει το κράτος των Αθηνών για την αδράνεια και τη στασιμότητα που αντιμετωπίζουμε στην ακριτική μας περιοχή;
Μερικές φορές δίκαια, αλλά αρκετές φορές άδικα, διότι δεν έχουμε το σθένος ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας ή να πάρουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες για ν’ αλλάξουμε τα πράγματα.
Έτσι αυτή η μίζερη δικαιολογία έχει καταντήσει το μόνιμο άλλοθι που υιοθετούμε για οτιδήποτε στραβό υπάρχει ή συμβαίνει κι έτσι έχει χάσει την αξία της όταν πραγματικά χρειάζεται.
Ταυτόχρονα, μεταφέροντας μόνιμα τις ευθύνες σε άλλους, δεν υλοποιούμε κάτι το ουσιαστικό που μπορεί να αλλάξει την οικονομική πορεία αυτού του τόπου.
Υπάρχουν διάφορα ζητήματα που θα μπορούσε κάποιος ν’ αναδείξει ή να προτείνει για την περιοχή μας. Προτάσεις οι οποίες αν αποτελούν ένα σοβαρό, καλά οργανωμένο σχέδιο, μπορούν πράγματι να συμβάλλουν στην πρόοδο και την προκοπή των πολιτών.
Θα επαναφέρω στο δημόσιο διάλογο μια πρόταση που είχα διατυπώσει παλαιότερα με ολοκληρωμένη μορφή, με την ευκαιρία της τελικής διαμόρφωσης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.
Ίσως για τη περιοχή μας, που έχει πάρει την κατηφόρα με μεγάλη ταχύτητα, να είναι μια απ’ τις τελευταίες ουσιαστικές ευκαιρίες, για την υλοποίηση πολιτικών που θα βοηθήσουν την περιοχή κι όχι μόνο να ικανοποιούν μεμονωμένες απαιτήσεις κάποιων ομάδων.
Έχουμε την τύχη να υπάρχει στο δήμο Ορεστιάδας μια περιοχή με μοναδικό ανάγλυφο και ιδιαίτερη ομορφιά. Ένας τόπος που είναι από μόνος του προορισμός. Ένας προορισμός 4 εποχών. Η παραποτάμια περιοχή του ποταμού Άρδα.

Η φωτογραφία είναι από μια υπέροχη δουλειά που έκανε στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μια ομάδα μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ορεστιάδας.

Η πρόταση μου είναι η δημιουργία ενός Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας με την επωνυμία «ΑΡΔΑΣ».
Ουσιαστικά αφορά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός Επιχειρησιακού Προγράμματος Τοπικής Εφαρμογής Αναπτυξιακού Χαρακτήρα.
Θα προσπαθήσω συνοπτικά και παραστατικά, να περιγράψω τη βασική δομή αυτού του σχεδίου. Στο σχέδιο αυτό πρέπει να έχουν ενεργή συμμετοχή η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια και οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς – οι ιδιώτες.
Πρέπει ν’ ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1
Πρέπει να χαρτογραφηθεί η περιοχή εφαρμογής. Σ’ αυτήν περιλαμβάνεται η παραποτάμια περιοχή του Άρδα εκατέρωθεν και η απόληξη του ορεινού όγκου Πενταλόφου – Πετρωτών μέχρι το σημείο σύνδεσης με το ποτάμι.


Βήμα 2
Το βήμα αυτό περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες:

Καταγραφή – αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης.
Ουσιαστικά καταγράφουμε ότι δραστηριότητα υπάρχει στην περιοχή που εξετάζουμε.

Διαβούλευση με όλους τους τοπικούς φορείς.
Πρέπει οι τοπικοί φορείς να ενημερωθούν γι’ αυτό που πρόκειται να γίνει ώστε, να ενεργοποιηθούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους.
  
Δημόσια Έργα στην περιοχή
Καταγραφή των δημόσιων έργων υποδομής που πρέπει να γίνουν και αφορούν στην αισθητική του χώρου, τις λειτουργικές ανάγκες και την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής (μονοπάτια, προβλήτες, περιπατητικοί δρόμοι, αμμοχαλικοψηψία, αποκατάσταση ιρλανδικών διαβάσεων, αντιπλημμυρικά έργα, συντήρηση γεφυρών και ταμιευτήρων, κτλ). Τα έργα αυτά θα τα υλοποιήσουν ο δήμος κι η περιφέρεια Α.Μ.Θ.


Ιδιωτικές Επενδύσεις
Αποτύπωση των δραστηριοτήτων που μπορούν ν’ αναπτυχθούν στην περιοχή και χωροθέτηση τους (ταβέρνες, καφενεία, αναψυκτήρια, ξενώνες, καταστήματα πώλησης τοπικών προϊόντων, κέντρα προβολής, παραποτάμιες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, κτλ).
Συγκεκριμένα, επιλέγουμε 15-20 επενδυτικές δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν στην περιοχή κι αποφασίζουμε σε ποιο σημείο της περιοχής που εξετάζουμε πρέπει να γίνουν. Για παράδειγμα, 1 παραδοσιακή ταβέρνα και 1 παραδοσιακό καφενείο στα Ρίζια, 1 αναψυκτήριο στο Θεραπειό, 1 θέση για παραποτάμιες δραστηριότητες (κανό, τοξοβολία, ιππασία, κτλ) στα Μαράσια, κτλ.

Εκδηλώσεις περιοχής
Καθορισμός πολιτιστικών, κοινωνικών και αθλητικών γεγονότων που θ’ αναπτυχθούν στην περιοχή και θα υιοθετήσουν τα τοπικά ποιοτικά χαρακτηριστικά (συνάντηση νέων, γιορτές αγροτικών προϊόντων, αθλητικές διοργανώσεις 4Χ4 ή μοτοσικλετών, κτλ).

Οδηγοί Ποιότητας
Σύνταξη Οδηγών Ποιότητας που αφορούν στις προτεινόμενες δράσεις, για δομικά υλικά, κτιριακό εξοπλισμό, μουσική, γαστρονομία, υπηρεσίες.
Αυτό σημαίνει ότι τα ιδιωτικά έργα που έχουν επιλεγεί για να γίνουν, ο τρόπος που θα λειτουργούν μετά, θα είναι καθορισμένος και θα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα περιγράφονται σ’ αυτούς τους οδηγούς ποιότητας.

Δεν πρέπει να κάνει ο καθένας ότι θέλει. Να χτίζει όπως θέλει, να λειτουργεί όπως αυτός φαντάζεται. Για παράδειγμα, οι ξενώνες, οι ταβέρνες, τα αναψυκτήρια, κτλ θα γίνουν με συγκεκριμένα υλικά (πέτρα, ξύλινα κουφώματα, κτλ), θα έχουν μέρος της μουσικής που θα παίζουν τοπικά τραγούδια, τα προϊόντα γαστρονομίας θα είναι εξ’ ολοκλήρου απ’ την περιοχή και θα συμπεριλαμβάνει πολλές τοπικές συνταγές, κτλ.


Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας
Θα είναι ένα Σύμφωνο Αποδοχής των κανόνων λειτουργίας όλων των τοπικών δραστηριοτήτων.
Όλες οι δραστηριότητες που θα ενταχθούν, θα έχουν ένα ενιαίο brand name «ΑΡΔΑΣ» και θα προβάλλονται ενιαία και παντού.

Βήμα 3
Χρηματοδότηση των δράσεων του Τοπικού Επιχειρησιακού Προγράμματος. Πηγές χρηματοδότησης υπάρχουν. Ειδικά σ’ αυτή την περίοδο που είναι η τελική διαμόρφωση των σχεδίων που θα υλοποιηθούν. Μπορεί να είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ιδιωτικοί πόροι.
Η υλοποίηση των δημόσιων έργων θα έχει χρηματοδότηση 100%. Τα ιδιωτικά έργα θα έχουν επιδότηση 50% ή 60%. Για την χρηματοδότηση όμως όλων των παραπάνω, προϋπόθεση αποτελεί η αποδοχή των όρων και κανόνων που θα προκύψουν από τους Οδηγούς Ποιότητας και η υπογραφή του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας.
Για τη συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα είναι υποχρεωτική η αποδοχή του συνόλου των κανόνων που θα περιγράφονται.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα από την εφαρμογή του προγράμματος που προαναφέρθηκαν, θα είναι πάρα πολλά. Η απόκτηση σήματος, η διαφοροποίηση του προϊόντος ή της παρεχομένης υπηρεσίας, η υψηλή ποιότητα, η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες, η ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις. Ίσως κάποια απ’ αυτά να είναι πρωτόγνωρα για την τοπική επιχειρηματικότητα και για τους εκπροσώπους της δημόσιας διοίκησης, όμως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για καθυστερήσεις ή υπαναχωρήσεις.
Αποτελεί πεποίθηση και «πιστεύω» μου ότι η πιστή εφαρμογή του προαναφερθέντος σχεδίου, θ’ αλλάξει την πορεία του τόπου. Θα δημιουργήσει μια νέα τοπική οικονομία κλίμακας, που είναι ικανή να παρασύρει αναπτυξιακά την ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: