Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η φίμωση της δημόσιας ενημέρωσης: ΕΡΤ vs ΟR TV

Η βίαιη παύση λειτουργίας της ΕΡΤ Α.Ε. οδήγησε σε μια νύχτα στο δρόμο της ανεργίας 2700 ανθρώπους, αυξάνοντας κι άλλο το συνολικό αριθμό των ανέργων σ' αυτή τη χώρα. 
Ταυτόχρονα όμως, στέρησε την φωνή της Ελλάδας σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, όπου η μόνη ενημέρωση έφτανε μέσα από τα κρατικά μέσα.
Σήκωσε ένα φράγμα σιωπής και απομόνωσης στον απόδημο Ελληνισμό.
Το "μαύρο" που έπεσε στην συχνότητα των καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης, στέρησε απ' τον πολίτη τη δυνατότητα της άμεσης και σε αρκετά υψηλό επίπεδο ανεξάρτητης ενημέρωσης.Επιχειρώντας έναν παραλληλισμό, αυτό το "μαύρο" πολύ λίγο διαφέρει απ' τη διακοπή των μεταδόσεων των δημοτικών συμβουλίων του δήμου Ορεστιάδας από τη δημοτική τηλεόραση.
Μια κατάκτηση πολλών χρόνων, η δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης από την μετάδοση των δημοτικών συμβουλίων, στερήθηκε από τους πολίτες.
Κι ούτε βέβαια ηπιότερη ήταν η παύση λειτουργίας του ενημερωτικού δημοτικού ραδιοφώνου.
Για όλα αυτά μιλήσαμε και τότε. Φωνάξαμε, γκρινιάξαμε. Τίποτα όμως.
Αυτό οδήγησε σε μια κατευθυνόμενη και επιλεκτική ενημέρωση, συνέβαλλε να ενταθεί το κουτσομπολιό και η παραφιλολογία. Τα παπαγαλάκια στρεβλών και ψευδών ειδήσεων οργίασαν.
Να θυμίσω ότι και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, οι εξουσίες επικαλέστηκαν λόγους οικονομικούς και ποιοτικής αναβάθμισης.
Η πρακτική του κ. Μουζά πολύ λίγο διαφέρει απ' την πρακτική του κ. Σαμαρά. Κι οι δύο επιλογές βέβαια, για να έχουν την απαραίτητη νομιμοποίηση, έχουν τον μανδύα της δημοκρατίας.Στην περίπτωση της δημοτικής επιχείρησης ραδιοφωνίας - τηλεόρασης έχουμε σαν αποτέλεσμα:
  1. Ραδιόφωνο ενημερωτικό κλειστό.
  2. Τηλεόραση με ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο λειτουργίας. Κακά δελτία ειδήσεων, επιλεκτικά ρεπορτάζ, απουσία εκπομπών, κτλ.
  3. Αντί να επεκταθεί στον τομέα της ηλεκτρονικής ενημέρωσης, έκανε βήματα πίσω.
Στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση τι θα έχουμε τελικά;
Θα έχουμε εξυγίανση ή κακή και ελλιπής ποιότητα παροχής υπηρεσιών;

Δεν υπάρχουν σχόλια: