Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Αγανακτισμένοι οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων

Έντεκα μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου δήμου Ορεστιάδας, θεωρούμε ότι οι Πρόεδροι Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων έχουν απαξιωθεί παντελώς από τη διοίκηση της Δημοτικής Αρχής.
Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν καλύτερα από όλους τα τοπικά προβλήματα, κανένας δεν τους λαμβάνει υπόψη του και δεν τους βοηθάει στο δύσκολο έργο τους. Η μόνιμη απάντηση των διοικούντων είναι η υποχρηματοδότηση των δήμων και η εφαρμογή του νόμου «Καλλικράτη».
Κατανοούμε όλοι τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας. Καταλαβαίνουμε την αναγκαιότητα για μείωση δαπανών. Αυτό όμως δεν μπορεί ν’ αποτελεί μόνιμο άλλοθι για να μην υλοποιούνται έστω ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην υπάρχει καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων (πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές), επίλυση των οξυμένων προβλημάτων της ύδρευσης, καθαρισμός των κοιμητηρίων, γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη των δημοτών των Κοινοτήτων, λειτουργία υποδομών όπως Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Βιβλιοθήκες, υποστήριξη ασφαλισμένων από τους ανταποκριτές του ΟΓΑ, κτλ.
Κοροϊδία αποτελεί επίσης το γεγονός ότι, ζητείται από τα Τοπικά Συμβούλια να καταθέσουν προτάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα, όταν δεν γνωρίζουν το ύψος της χρηματοδότησης που «δικαιούνται». Η ιστορία θυμίζει ως άλλοθι για να μη γίνει τίποτα ή να γίνει εκεί που επιθυμεί η δημοτική αρχή.
Όλοι μας βλέπουμε καθημερινά τον αγώνα που δίνουν οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίοι έχουν καταντήσει χαμάληδες, γραφιάδες, επαίτες του δημάρχου και των αντιδημάρχων για να εξυπηρετήσουν τους δημότες. Οι Πρόεδροι ζητούσαν και ζητάνε την πλήρη συνεργασία με τη διοίκηση της Δημοτικής αρχής.
Η απαξίωση και ο παραγκωνισμός θα οδηγήσει μοιραία σε αδιέξοδο τις τοπικές μας κοινωνίες και στην επιδείνωση των υπαρχόντων προβλημάτων.
Προτείνουμε να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση όπου θα συμμετέχουν, η Δημοτική Αρχή, οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων και οι προέδροι των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, ώστε να δρομολογηθεί η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και να παρθούν αποφάσεις οι οποίες να βοηθούν στο έργο τους.
Η διοίκηση της Δημοτικής Αρχής δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί τους προέδρους, διότι αυτό σημαίνει ότι αδιαφορεί για τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Ο εποικοδομητικός ρόλος της αντιπολίτευσης που καλούμαστε να διαδραματίσουμε, σε καμιά περίπτωση δε μας επιτρέπει να στεκόμαστε αδιάφοροι και παρατηρητές των γεγονότων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: