Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Κέντρα παράνομων μεταναστών – Δημοτικό Συμβούλιο 9/6/2011

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου στη 1:00 μμ, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ώρα εντελώς ακατάλληλη για τη σημαντικότητα της συνεδρίασης, που απ’ ότι φαίνεται όμως επιλέχθηκε με «επιμέλεια», για να περάσει όσο το δυνατόν πιο απαρατήρητη στην κοινωνία.
Για άλλη μια φορά καταγράφεται το έλλειμμα της ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων, ιδιαίτερα όταν συζητούνται θέματα τέτοιου είδους που αφορούν την πορεία και λειτουργία της πόλης για τα επόμενα χρόνια.
Η ενημέρωση του δημάρχου για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τον Υπουργό και φορείς του νομού και της περιφέρειας, ήταν ελλιπής. Κι όπως φάνηκε «μεθοδευμένα» ελλιπής.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης ήταν αντίθετοι στη δημιουργία κέντρου κράτησης στην Καρωτή και αντιπρότειναν την επέκταση του υπάρχοντος χώρου του Φυλακίου το οποίο να λειτουργεί ως κέντρο πρώτης υποδοχής και ως κέντρο κράτησης. Απορώ πως το δέχτηκε ο δήμαρχος Ορεστιάδας και δεν αντέδρασε με τον πιο δυναμικό τρόπο.
Ζητήθηκε επίσης από τον κ. Υπουργό, κατά τη συνάντηση, η συναίνεση του δημοτικού συμβουλίου για τη δημιουργία πολυδύναμου κέντρου στην Ορεστιάδα, μετά από πρόταση ιδιώτη, κι ο δήμαρχος απέφυγε επιμελώς να το αναφέρει. Όταν αναδείξαμε το θέμα, αφού είχαμε πληροφορηθεί για το περιεχόμενο της συνάντησης, εκείνος απαντούσε με μισόλογα. Για να το βάλει σε ψηφοφορία στο σώμα, ούτε κουβέντα. Παρόλο που επανειλημμένα θέσαμε το θέμα στον πρόεδρο του Δ.Σ., μας αγνόησε.
Μετά την «περίεργη» συμπεριφορά του δημάρχου σ’ αυτό το ζήτημα, οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε στους συνδημότες μας τα γεγονότα.
Αισθανόμαστε την ευθύνη μας και δεν κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα. Αρκεί αυτό να γίνει σύμφωνα με την αρχή της ισονομίας.
Ο νομός Έβρου είναι χώρος διέλευσης παράνομων μεταναστών και η Πολιτεία οφείλει ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα για την ασφάλεια των κατοίκων. Δε θα γίνει όμως ούτε ο νομός, ούτε κι ο δήμος Ορεστιάδας, μια περιοχή που ξεφυτρώνουν, ανάλογα με τις συνθήκες, κέντρα κράτησης.
Η λειτουργία του κέντρου στο Φυλάκιο είναι αρκετή για την περιοχή.
Προτείνουμε:

1.     Το Φυλάκιο να μη λειτουργεί ως κέντρο κράτησης, αλλά ως υπηρεσία ασύλου και υποδοχής.
2.     Να μη γίνει επέκταση των εγκαταστάσεων με σκοπό τον τριπλασιασμό ή πενταπλασιασμό των «κρατουμένων» παράνομων μεταναστών.
3.     Να βελτιωθούν οι συνθήκες στους χώρους διαμονής (θέματα υγιεινής και λειτουργικότητας).
4.     Να επανδρωθεί κατάλληλα για τις βέλτιστες συνθήκες λειτουργίας (φύλαξη, συντήρηση, ιατρικές υπηρεσίες, υπηρεσίες υγιεινής, κτλ).
5.     Να μην ιδρυθεί πολυδύναμο κέντρο στην Ορεστιάδα, τώρα ή στο μέλλον, σε κτίριο ιδιώτη που έχει κάνει προσφορά ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό κτίριο, αλλά να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για ίδρυση Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, στα οικόπεδα που έχουν ήδη παραχωρηθεί από το δήμο.

Οι θέσεις μας πρέπει να είναι ΚΑΘΑΡΕΣ, ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΟΛΟΓΑ, αλλά να περιέχουν ταυτόχρονα αίσθημα ευθύνης και να λειτουργούν προς το συμφέρον της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής.
Μέχρι σήμερα έχει παρατηρηθεί η απροθυμία του Υπουργείου να πάρει πρωτοβουλία και να έρθει σε επαφή με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπιστεί το θέμα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα απ’ όλους. Τα δελτία τύπου, τα δημοσιεύματα, οι φήμες κι οι διαψεύσεις έχουν καλλιεργήσει ένα κλίμα αμφισβήτησης και αναξιοπιστίας. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει
Αν δεν τηρηθούν όλα αυτά, τρόποι αντίδρασης υπάρχουν. Ιδιαίτερα όταν έχεις την ευθύνη διοίκησης ενός δήμου. Αρκεί να το θέλει κανείς.
Μήπως όμως κάποιοι δεν θέλουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: