Η μετανάστευση είναι ένα ζήτημα διαχρονικό και σχετίζεται είτε με φυσικές καταστροφές, πολιτικές ανακατατάξεις, πολέμους ή με την οικονομική δυσπραγία.
Η Ελλάδα λειτούργησε τις περασμένες δεκαετίες ως χώρα εξαγωγής μεταναστών και τώρα είναι χώρα υποδοχής μεταναστών. Και στις δύο περιπτώσεις, το κράτος μας βρέθηκε απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και με θετικό τρόπο αυτά τα φαινόμενα.Η έλλειψη συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής δημιούργησε χρόνια προβλήματα που διαιωνίζονταν ανέγγιχτα.
Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τώρα με τη διεύρυνση του μεταναστευτικού ρεύματος δεν αντιμετωπίζονται ούτε πρόχειρα, ούτε ευκαιριακά.
Ως αρχική λύση προτάθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η δημιουργία φράχτη στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.
Πρόκειται για ένα έργο, δαπανηρό, αμφίβολης αποτελεσματικότητας και επικίνδυνο από ανθρωπιστικής πλευράς. Προσωπικά εγώ, διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για το έργο και την κατασκευή του.
Ο φράχτης θα αναγκάσει τους λαθροµετανάστες, συµπεριλαµβανοµένων των ανθρώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, να ακολουθήσουν πιο επικίνδυνες οδούς µε τη βοήθεια αδίστακτων δουλεμπόρων. Με λίγα λόγια θα αυξηθεί το κόστος διέλευσης και το πρόβλημα δε θα λυθεί αλλά θα μετατοπιστεί σε άλλα σημεία.
Πέραν τούτου όμως, θα μείνει στην περιοχή ένας φράχτης με όλους τους αρνητικούς συμβολισμούς που τον συνοδεύουν.
Προς ενημέρωση μόνο, με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης, θα ήθελα να αναφέρω ότι, το τελευταίο δίμηνο μετά και την παρουσία της FRONTEX με εκπαιδευμένα και κατάλληλα εξοπλισμένους αστυνομικούς οι οποίοι πραγματοποιούσαν σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους, μικτά περίπολα στην χερσαία περιοχή, η διέλευση σ’ αυτή την κρίσιμη περιοχή που σχεδιάζεται να γίνει ο φράχτης, μηδενίστηκε, ενώ συνολικά στο βόρειο τμήμα του νομού, μειώθηκε από 250-300 άτομα/ημέρα σε 500 άτομα/μήνα.
Έτσι, με την πίεση που ασκήθηκε από την παρουσία της Ευρωπαϊκής δύναμης προστασίας συνόρων της FRONTEX και την εντονότερη επιτήρηση από τους Έλληνες συνοριακούς φύλακες στην περιοχή, το πρόβλημα ήδη περιορίστηκε.
Δεύτερο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, ήταν η ψήφιση του Ν. 3907/2011 «Περί ασύλου».
Ο νόμος ψηφίστηκε κι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Όντως μπορεί κάποιος να παρατηρήσει και θετικά στοιχεία διαβάζοντάς τον. Εγώ όμως θα αναφερθώ σε κάποια ιδιαίτερα σημεία.
Πρέπει να καταγράψουμε ότι ιδρύεται Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου με Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου (13 συνολικά), ένα απ’ αυτά ορίζεται η Νέα Ορεστιάδα.Όσον αφορά στη στελέχωση, συνολικά η Υπηρεσία θα αποτελείται από 180 άτομα, αναλογικά για την Ν. Ορεστιάδα περίπου 15 άτομα, τα οποία όμως θα προέλθουν από μετατάξεις υπαλλήλων άλλων Υπηρεσιών, όχι νέες προσλήψεις.
Σύμφωνα με το άρθρο 4, οι Υπηρεσίες Ασύλου στεγάζονται σε κτίρια του Δημοσίου ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παραχωρούνται ή σε ιδιωτικά κτίρια που μισθώνονται με δαπάνες του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το άρθρο 6, ιδρύεται Υπηρεσία πρώτης υποδοχής με Κέντρα Πρώτης Υποδοχής κατασκευασμένα σε οποιοδήποτε σημείο της Ελληνικής Επικράτειας. Στα κέντρα αυτά, ουσιαστικά θα φιλοξενούνται οι μετανάστες για αρκετό διάστημα ενώ θα «τρέχουν» οι διοικητικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με το άρθρο 8, στη διαδικασία πρώτης υποδοχής μπαίνουν αυτοί που συλλαμβάνονται να εισέρχονται παράνομα στην χώρα αλλά κι αυτοί που συλλαμβάνονται να διαμένουν παράνομα στη χώρα. Αυτοί δηλαδή που είναι ήδη παράνομα στην Ελλάδα και κατοικούν στην Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πάτρα – Ηγουμενίτσα κτλ.
Η στελέχωση και η στέγαση των Κέντρων αυτών, θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου.
Η φύλαξη δε προβλέπεται να γίνεται από ιδιωτικές εταιρίες security, συνεπικουρούμενες από την Αστυνομία.
Σύμφωνα με το άρθρο 1, υπάρχει η δυνατότητα ίδρυσης αυτοτελών γραφείων μέσα στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής.
Με λίγα λόγια φαίνεται ότι οι υπηρεσίες ασύλου και τα Κέντρα πρώτης υποδοχής θα συστεγάζονται. Κι απ’ ότι γίνεται αντιληπτό τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής θα είναι και Κέντρα Κράτησης.
Με δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού κ. Παπουτσή, σαν λύση προτάθηκε η δημιουργία χώρων συγκέντρωσης – κράτησης ή πρώτης υποδοχής, σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα ή εργοστάσια που υπολειτουργούν.
Εδώ αρχίζουν οι φήμες από τα ΜΜΕ, κυρίως των Αθηνών. Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση, παρόλο που γίνονται κινήσεις, επαφές από στελέχη κι επιτροπές του Υπουργείου.
Σε άρθρο έγκριτης εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», γράφτηκε για συγκεκριμένο εργοστάσιο, πλησίον της πόλης μας, 200 μέτρα από τα τελευταία σπίτια, στην περιοχή επέκτασης της, ως το μεγαλύτερο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (2000 ατόμων). Φημολογήθηκε έντονα επίσης για διάφορα στρατόπεδα τα οποία είναι σε αχρησία (Νεοχώρι, Καρωτή, Χελιδόνα). Αναφέρονται για 1 – 3 κέντρα στον Έβρο.
Η λήψη μέτρων όσο αφορά το επιχειρησιακό της σκέλος, δημιουργεί δυστυχώς την εντύπωση ότι λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για την εικόνα των Αθηνών. Πρόκειται στην ουσία περί μηχανισμών απομάκρυνσης, συγκέντρωσης και καταγραφής λαθρομεταναστών και «αποθήκευσής» τους σε στρατόπεδα – γκέτο στην περιφέρεια.
Στο δήμο Ορεστιάδας, στο Φυλάκιο, ήδη λειτουργεί χώρος φιλοξενίας μεταναστών με αρκετά προβλήματα.
Η τοπική κοινωνία με το πρόσχημα των ανταποδοτικών συναίνεσε στη δημιουργία του. Δυστυχώς τελικά ούτε κι αυτά υπήρχαν. Δύο καθαρίστριες οι οποίες εργάζονται στον εργολάβο καθαριότητας με μισθούς πείνας.
Και τώρα κύριοι συνάδελφοι κι αγαπητοί συμπολίτες, ο κύριος δήμαρχος τι μας λέει;
Πως οι τοπικές κοινωνίες δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν ότι αποφασιστεί στην Αθήνα χωρίς αντίδραση, εκτός αν μας πείσουν ότι τα όποια μέτρα είναι αναπόφευκτα και ότι θα υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη για την περιοχή μας.
Όχι κυρίες και κύριοι.
Προσβλέπουμε στη δημιουργία πραγματικών κέντρων φιλοξενίας σε κατάλληλα επιλεγμένα μέρη, δεδομένου ότι η χώρα μας οφείλει κατά τις πιο ακριβές παραδόσεις της – τον πολιτισμό και τη Δημοκρατία – να συμπεριφερθεί σε όλους όπως ταιριάζει στον Άνθρωπο και στην αξία του, αλλά όχι στην περιοχή μας.
Το μερίδιο που μας αναλογεί στην ιστορία αυτή, το έχουμε ήδη αναλάβει. Η λειτουργία του Κέντρου στο Φυλάκιο είναι ήδη αρκετή για την περιοχή.
Στον Έβρο και κυρίως στο βόρειο τμήμα, στην περιοχή της Ορεστιάδας, η επιβάρυνση της τοπικής κοινωνίας από την λαθρομετανάστευση είναι σημαντική και μεγάλη.
Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη αν υλοποιηθεί, θα πλήξει την τοπική κοινωνία και θ’ αποτελέσει αντικίνητρο για επενδυτικές ή άλλες παραγωγικές δράσεις. Ο Έβρος ήδη σηκώνει μεγάλο βάρος από το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης της χώρας, αν υλοποιηθούν αυτές οι πρόχειρες επιλογές, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απαξίωση όλη την περιοχή και κυρίως τον βόρειο Έβρο.
Τον δήμο Ορεστιάδας, το νομό Έβρου δε πρέπει να τον θυμάται η κεντρική διοίκηση μόνο για τέτοιες προτάσεις.
Εμείς θέλουμε ν’ ακούσουμε απάντηση και προτάσεις σε πραγματικές αναπτυξιακές διεκδικήσεις που έχουμε και βάζουμε στο τραπέζι και που θα έχουν ουσιαστικά και διαχρονικά οφέλη για την περιοχή. Κι αυτά είναι:
• Υπεύθυνη κι αξιόπιστη πρόταση για την Κτηνοτροφία της περιοχής.
• Ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο για την τόνωση της αγροτικής παραγωγής.
• Ενίσχυση της λειτουργίας του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου με νέες Σχολές, θέτοντας την Παιδεία ως Εθνικό Ορόσημο για την περιοχή.
• Υλοποίηση προγράμματος ανάπλασης της παραποτάμιας περιοχής του Άρδα με την εφαρμογή Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας.
• Νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών για αξιοποίηση της διασυνοριακότητας προς όφελος της περιοχής.
Κυρίες και κύριοι.
Στο Δημοτικό συμβούλιο πρέπει να κάνουμε μια ξεκάθαρη επιλογή. Και την επιλογή αυτή δεν την παζαρεύουμε.
Πάνω απ’ όλα βάζουμε τις ανάγκες και την ευημερία του τόπου.
Αν μείνουμε άπραγοι ο τόπος δεν θα αναπτύξει ποτέ την ταχύτητα προόδου που μπορεί να έχει.
Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ή να συναινέσουμε ώστε ο τόπος μας να θεωρηθεί κατάλληλος για συγκέντρωση και κράτηση αυτών των δύστυχων ανθρώπων.
Οφείλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας και να απαιτήσουμε να ματαιωθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός νέων κέντρων πρώτης υποδοχής ή κράτησης μεταναστών στην περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου