Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007

Διεκδίκηση νέων Πανεπιστημιακών Σχολών

Ξεκίνησε το παιχνίδι της διεύρυνσης των Πανεπιστημιακών Σχολών, σε πανελλήνιο επίπεδο και πολιτικά ο Δήμος Ορεστιάδας, απέχει για άλλη μια φορά.
Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά κι οι ίδιες οι Πρυτανείες, έχουν μπει σ’ ένα παιχνίδι διεκδίκησης Πανεπιστημιακών Σχολών, πιέζοντας το Υπουργείο Παιδείας να ικανοποιήσει το μεγαλύτερο ή όλο το κομμάτι των απαιτήσεων που παρουσιάζουν.
Δυστυχώς ο Δήμος Ορεστιάδας, παραμένει αθόρυβος κι απαθής.
Ο ρόλος του Πανεπιστημίου στην πόλη πρέπει να ενισχυθεί. Αυτό θα συμβεί με δύο, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, Πανεπιστημιακές Σχολές, απ’ τις οποίες η μία πρέπει να είναι και να λειτουργήσει ως «κράχτης» για όλες. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να γίνουν κι άλλες κινήσεις, υποδομές κυρίως, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές κι οι φοιτητές σ’ αυτή την πόλη. Οι ελλείψεις είναι αρκετές και δεν έχουν μπει στόχοι για να υλοποιηθούν. Η πρότασή μου, μπορεί να καταγραφεί ως εξής:
• Ίδρυση δύο (2) νέων σχολών. Τεχνολογίας Τροφίμων και Κτηνιατρικής.
• Δημιουργία Αστικής Συγκοινωνίας.
• Φρένο στις αθρόες μεταγραφές των φοιτητών.
• Μεταφορά του χώρου στάθμευσης των οχημάτων καθαριότητας και των μηχανημάτων έργων του δήμου που βρίσκεται απέναντι από το Πανεπιστήμιο. Άμεση ανάπλαση του χώρου σε πράσινο.
• Άμεσος, κατά προτεραιότητα, αποχιονισμός του υπαίθριου χώρου του Πανεπιστημίου.
• Ενίσχυση επιχειρηματικού περιβάλλοντος για δημιουργία Ξενοδοχείου 5 αστέρων (με συνεδριακές υποδομές).
• Εφαρμογή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Παραγωγικών Φορέων - Κοινωνικών Φορέων – Πανεπιστημίου.
Στην παρούσα φάση, επειδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ιδιαίτερα υποτονική, το ρόλο του αγωνιστή και διεκδικητή θα τον αναλάβει η κοινωνία των πολιτών.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρουσα η άποψή σου για τη διεκδίκιση δύο νέων, πανεπιστημιακών μάλιστα, τμημάτων.
Δύο τμήματ που θα χρησιμοποιηθούν για ποιό σκοπό και με τι σκοπό?
Μήπως την ανέγερση ακόμη μερικών σπιτιών,γκαρσονιέρες και δυάρια, προς ενοικίαση? ή μήπως για την οικονομική ενδυνάμωση των καφέ και των club της πόλης?
Το ωραίο αυτό κείμενο που ανέβασες στο ιστολόγιό σου ΄φαίνεται να απευθύνεται στους ιδιοκτήτες σπιτιών καφέ και club ή εκτός και αν παρεξείγησα και απευθύνεται και σε κάποιες ακόμη μειοψηφείες της πόλης. Βέβαια μετά τα όμορφα που γράφεις καλό θα ήταν να εξηγήσεις σε όσους διαβάσανε αυτό το κείμενο πώς θα λειτουργήσουνε αυτές οι σχολές? μήπως θα ανοίξουμε,με αντικλείδι ή λοστό, κάποιες από τις αμέτρητες αιθουσες που υπάρχουν στην Ορεστιάδα ώστε να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες διδασκαλίας? ή μήπως θα στείλουμε τα παιδιά που θα έρθουν να σπουδάσουν στα αμέτρητα και εξειδικευμένα εργαστήρια που έχουμε? Γιατί δεν μας λές αν είναι πλήρως εξοπλισμένα τα δύο υφιστάμενα τμήματα μετά από σχεδόν επτά χρόνια λειτουργίας? Σε μια περίοδο που όλοι ιλούν για ανάβάθμιση και κυρίως αξιολόγηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εμείς θα προβάλλουμε αυτή την πρόταση?
Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να στηρίξουμε όσο το δυνατόν τα υφιστάμενα τμήματα να τα "ανεβάσουμε" ποιοτικά και παραπέρα να εκμεταλλευτούμε την γνώση ή και την έρευνα που ενδεχωμένως γίνεται προς όφελος της περιοχής και να βγούμε απο τη λογική της ενοικίασης κάποιας γκαρσονιέρας ή/και του πόσα ποτά ή καφέδες θα πουλήσω αν έχω 100 πελάτες παραπάνω.

Λευτέρης Χαμαλίδης είπε...

Ευχαριστώ για την τοποθέτησή σου.
Πιστεύω ότι η ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου θα έρθει μέσα από την δημιουργία των νέων σχολών. Κι αυτό αφορά και στη λειτουργία των σχολών στην πρακτική του πλευρά, αλλά το πιο σημαντικό για μένα στην ενδυνάμωση του ρόλου που έχει για την περιοχή μας.
Πιστεύω πως είναι λάθος να υποστηρίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο κι οι φοιτητές αφορούν μόνο μερικές μειοψηφίες. Ο ρόλος του είναι πολύ πιο βαθύς.
Αλλά και στενά οικονομικά να το δει κάποιος, θα πρέπει να ξέρει ότι όταν πέφτουν χρήματα σε μια περιοχή, αυτά κάνουν κύκλο δε μένουν στάσιμα. Εκτός του γεγονότος ότι δημιουργούνται νέα επαγγέλματα ή ενδυναμώνονται άλλα λόγω της ύπαρξης φοιτητικής νεολαίας.
Πάντως κοιτάξτε δίπλα μας στην Αδριανούπολη, πόση ζωντάνια έχει φέρει η τεράστια Πανεπιστημιούπολη που υπάρχει.
Μερικές φορές τα έμμεσα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι πιο σημαντικά.
Όσον αφορά στις υποδομές, εκεί υπάρχει ευθύνη και του Δήμου και του Πανεπιστημίου. Τα πράγματα δεν αφήνονται στην τύχη τους να λειτουργήσουν. Απαιτούν επαγρύπνιση και διεκδίκηση.

Ανώνυμος είπε...

Η ημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δημοτών μιας πόλης και η ανταλλαγγή απόψεων πιθανόν να είναι η θετικότερη επιπτωση της δημιουργίας αυτού του ιστολογίου.
Από εκεί και μετά ιδιαίτερα πολίτες οι οποίοι ασχολούνται ενεργά με τα κοινά,όπως εσύ, δημιούργούν στον ευαυτό τους την ευκαιρία να μοιραστούν τις απόεις τους, για οποιοδήποτε θέμα, με τους συμπολίτες τους.
Έτσι δίνεται η ευκαιρία σε εμάς τους απλούς πολίτες,έστω και ανώνυμα πράγμα που δεν με ενθουσιάζει, να κρίνουν και να αποφασίζουν για τα άτομα που διεκδίκησαν την ψήφο τους.
Η έκθεση των απόψεών σου,με τις οποίες πιθανόν και να μην συμφωνό μου δίνουν τη δυνατότητα να σχηματίσω άποψη για τον πολιτικό που με εκπροσωπεί στο Δημοτικό Συνβούλιο.
Μς βάση όλα τα παραπάνω και επιστρέφοντας στο θέμα τις διεκδίκισης των πανεπιστημιακών τμημάτων θα σταθώ στην τελευταία παράγραφο του κειμένου σου "Όσον αφορά στις υποδομές, εκεί υπάρχει ευθύνη και του Δήμου και του Πανεπιστημίου. Τα πράγματα δεν αφήνονται στην τύχη τους να λειτουργήσουν. Απαιτούν επαγρύπνιση και διεκδίκηση" και θα ήθελα να μου διευκρινίσης,πιστεύεις ότι η λειτοργία του πανεπιστημίου αφέθηκε στην τύχή? γιατί συνεβη αυτό ποιός ή ποιοί ευθύνονται και γιατί δεν αναδεικνύονται αυτές
οι ευθύνες να τις μάθουν και οι δημότες της Ορεστιάδας, δε φαντάζομαι να ίναι κρατικά μυστικά!! Σήμερα, όπως ακριβώς το θέτεις, υπαρχει επαγρύπνιση, και θα επιμείνω, όχι μόνο για τη διεκδίκιση νέων τμημάτων αλλά για τη σωστή λειτουργία των υφιστάμενων τμημάτων? Αυτά τα τμήματα,άποψή μου είναι, ότι αποτελούν μεγάλο και σπουδαίο κεφάλαιο για την πόλη, αλήθεια έχουμε την ποιότητα ως Δήμος να τα "εκμεταλλευτούμε"?

Λευτέρης Χαμαλίδης είπε...

Η δημιουργία blog δίνει τη μεγάλη δυνατότητα διεύρυνσης της επικοινωνίας σε πολύ κόσμο, που πιθανόν δεν έχει δυνατότητα ή άλλο τρόπο προσέγγισης κι επαφής.
Αυτό για μένα αποτέλεσε τη βάση και το λόγο για τη δημιουργία του δικού μου blog.
Όσον αφορά στη σωστή λειτουργία των υπαρχόντων Πανεπιστημιακών Σχολών, θεωρώ ότι πρέπει να είναι αυτονόητη. Αυτό επιβάλλει συνέχιση της διεκδίκησης και δυστυχώς πολλές φορές για τα αυτονόητα.
Παρόλα αυτά επιμένω ότι η δημιουργία νέων σχολών και η σωστή διαχείρισή τους, θα βοηθήσει στη σωστή και εύρυθμη λειτουργία των υπαρχόντων και των νέων, καθώς και στην ενδυνάμωση του ρόλου που ασκεί το Πανεπιστήμιο στην περιοχή.