Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις και για το ιδιωτικό χρέος και για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για τους ευάλωτους δανειολήπτες

Το ΠΑΣΟΚ είναι η πολιτική φωνή της ενότητας, της λογικής και του ρεαλισμού, γι’ αυτό και λειτουργώντας υπεύθυνα δίχως διάθεση λαϊκισμού, επεξεργάζεται και καταθέτει σε κάθε ζήτημα προτάσεις, οι οποίες είναι δομημένες με επίκεντρο τον άνθρωπο. 
Σήμερα, σε μια άνευ προηγουμένου πληθωριστική κρίση, με ολοένα αυξανόμενο το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ένα ιδιωτικό χρέος που απειλεί τις συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού και με νωπή ακόμη την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για απελευθέρωση των πλειστηριασμών, είναι αναγκαία η άμεση λήψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της επώδυνης κατάστασης, προστατεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά από την κατάρρευση.
Οι τράπεζες αντί να διευκολύνουν με ρυθμίσεις, με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, προβαίνουν μαζικά στην πώληση των δανείων. Χιλιάδες πλειστηριασμοί κατοικιών επισπεύδονται από τις εταιρείες που έχουν αγοράσει τα δάνεια αποβλέποντας σε γρήγορο κέρδος, ενώ ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει αποτύχει πανηγυρικά.
Οι αριθμοί είναι σκληροί και δε λένε ποτέ ψέματα. Με τον εξωδικαστικό μηχανισμό που έφερε η Ν.Δ., έχουν ρυθμιστεί μόλις 3.000 υποθέσεις, όταν υπάρχουν πάνω από 4.000.000 οφειλέτες στην εφορία και πάνω από 1.000.000 κόκκινα δάνεια. Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και αγροτικής γης απειλούνται από τους μαζικούς πλειστηριασμούς, ενώ άλλοι τόσοι εγγυητές τραπεζικών δανείων αντιμετωπίζουν εχθρικές διώξεις από τράπεζες ή funds.
Με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, πουλήθηκαν τα κόκκινα δάνεια στα funds και με τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία απελευθερώθηκαν εντελώς οι πλειστηριασμοί. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ σε συνθήκες κατάρρευσης και χρεωκοπίας το 2010, νομοθέτησε και προστάτευσε την πρώτη κατοικία. Αλλά και σ’ αυτή την εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία, στέκεται υπεύθυνα στο πλευρό της κοινωνίας, καταθέτοντας ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις όπως:
  • Την επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας με επικαιροποιημένα κριτήρια, ώστε να θωρακιστεί ο διαχωρισμός αδύναμων δανειοληπτών και κακοπληρωτών.
  • Την προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση τουλάχιστον σε ποσοστό 50%, που κανείς μέχρι τώρα δεν έχει ασχοληθεί. 
  • Υποχρέωση των τραπεζών να κάνουν πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη πριν τη μεταβίβαση του δανείου.
  • Το ζήτημα των 120 δόσεων για τη ρύθμιση των οφειλών σε Εφορία και ΕΦΚΑ, με δυνατότητα «κουρέματος» για τους συνεπείς της ρύθμισης.
  • Την δημιουργία πλαισίου προστασίας των εγγυητών τραπεζικών δανείων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπέρμετρες και άδικες διώξεις σε βάρος τους εκ μέρους των τραπεζών και των funds.
  • Οριοθέτηση της κερδοφορίας των funds για βιώσιμες ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες, καθώς αγοράζουν τα δάνεια στο 15% με 20% της αξίας τους και τα πωλούν στο 80% με 90%.
  • Την υποχρεωτική συμμετοχή των πιστωτών στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
  • Υποχρέωση τήρησης Κώδικα Δεοντολογίας από τις τράπεζες και τα funds. 
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σε αντίθεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις που με τις πολιτικές τους οδήγησαν σε έκρηξη νέων ανισοτήτων και φτωχοποίηση χιλιάδων οικογενειών, καταθέτει προτάσεις ελπίδας και σιγουριάς που δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας σε όσους πραγματικά την έχουν ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: