Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Τελικά η ανάπτυξη στη Θράκη ξεκινάει με έργα όπως αυτό της επέκτασης του Κ.Υ.Τ. Φυλακίου;

Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, να ξεκινήσουν «εν κρυπτώ» οι εργασίες στο υφιστάμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στο Φυλάκιο – Δ. Ορεστιάδας, δίχως επίσημη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, ουσιαστικά αποδεικνύει αυτό που φοβούνται πλέον όλοι κάτοικοι της περιοχής. Ο στόχος είναι να πολλαπλασιαστεί η δυναμικότητα του και δυστυχώς να αποτελέσει άλλη μια αποθήκη ψυχών.

Αυτός ο τρόπος αποδεικνύει περίτρανα ότι, η κυβέρνηση ΔΕ ΣΕΒΕΤΑΙ την τοπική κοινωνία και τους θεσμικούς της φορείς, ΔΕΝ ΕΧΕΙ κανένα σχεδιασμό και στρατηγική για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και ΕΧΕΙ ΞΕΧΑΣΕΙ πολύ γρήγορα την περσινή κρίση που πέρασε η χώρα μας στα σύνορα με την Τουρκία.

Δηλώνω την πλήρη συμπαράσταση μου στον αγώνα του προέδρου του Φυλακίου Τυρμπάκη Χρήστο και συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία και την ανησυχία των κατοίκων. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι κατανοητή. Ούτε ο αυταρχισμός, ούτε το «αποφασίζομεν και διατάζομεν» ταιριάζουν σε δημοκρατική χώρα. Ο Έβρος αλλά και το Ανατολικό Αιγαίο, πρέπει να πάψουν να είναι αποθήκες ψυχών.

Πόσο υποκριτικό είναι άραγε το γεγονός, ενώ συντάσσουν «Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης», η ανάπτυξη εξαρχής ν’ αποτυπώνεται με ένα έργο όπως αυτό.

Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρουν τα κλειδιά του προσφυγικού από τον Ερντογάν. Η κυβέρνηση οφείλει να δείξει την πυγμή της στα Ευρωπαϊκά όργανα για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο άσυλο και τη μετανάστευση που να μη λειτουργεί σε βάρος της χώρας και των προσφύγων. Η συστράτευση για τον αναλογικό επιμερισμό των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη είναι μονόδρομος για όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάψει να κρύβεται πίσω από τους υπουργούς του.

Δεν υπάρχει πλέον άλλη επιλογή. Η απόφαση πρέπει άμεσα ν’ αλλάξει κι επιτέλους να παρουσιαστεί ένας σοβαρός εθνικός και ευρωπαϊκός σχεδιασμός. Άλλως, οι άνθρωποι της κυβέρνησης κι αυτοί που τη στηρίζουν, είναι για τον Έβρο ανεπιθύμητοι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: