Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Κοινωνική Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τοποθέτηση Καραγιάννη Γιώργου στο Δ.Σ. 3-8-11

Αυτή τη δύσκολη στιγμή που η κοινωνία μας μαστίζεται από την πρωτοφανή και αδιάκοπη οικονομική κρίση, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει και μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα πλαίσιο δράσης στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.
Καταθέτω ορισμένες προτάσεις δίχως να θεωρώ πως έχω «ανακαλύψει τον τροχό». Πρόκειται για μια σειρά από ιδέες τις οποίες εφάρμοσαν πολλές Δημοτικές Αρχές της χώρας μας στο πρώτο εξάμηνο του Καλλικράτη, αυτού του Νόμου με τις αδυναμίες και τις ελλείψεις. αλλά και με τις τεράστιες ευκαιρίες που δημιουργεί.
(1) Οργάνωση Τράπεζας Αίματος στο δήμο μας. Κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες πολλών τροχαίων δυστυχημάτων στην περιοχή μας και η ανάπτυξη ενός ισχυρού κινήματος εθελοντών αιμοδοσίας θα αποτελούσε κορυφαία κοινωνική πράξη.
(2) Ταυτόχρονα, προτείνω την οργάνωση ενός κινήματος εθελοντισμού και αλληλεγγύης το οποίο θα μπορεί να υλοποιεί πολυποίκιλες δράσεις λειτουργώντας όμως συμπληρωματικά στους θεσμούς και τις Αρχές που έχουν τη κύρια ευθύνη.
(3) Οργάνωση ημερίδων για φλέγοντα ζητήματα όπως είναι η παιδική παχυσαρκία, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οι καταχρήσεις ουσιών και η βύθιση των νέων στο διαδίκτυο.
(4) Απαλλαγή Δημοτικών Τελών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι άποροι και οι πολύτεκνες οικογένειες.
(5) Δημιουργία ενός πλαισίου προσφοράς και ζήτησης εργασίας μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου μας με τη οργάνωση ενός ηλεκτρονικού «γραφείου ανεργίας».
(6) Επίτευξη συμφωνίας με τα μεγάλα super market της περιοχής μας για δωρεάν παροχή αγαθών πρώτης ανάγκης προκειμένου χορηγηθούν σε απόρους του Δήμου μας.
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής αξίζει να εξετάσει τη δημιουργία θέσης αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, μιας θέσης ευθύνης που δεν θα περιορίζεται απλά σε τίτλο με ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα, αλλά θα πρόκειται για ένα Σύμβουλο ο οποίος θα έχει την ευθύνη για τη χάραξη του Στρατηγικού Σχεδιασμού που αφορά την κοινωνική πολιτική.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό να δίνουμε αίμα αλλά καλύτερο θα είναι να βγουν και να κάνουν σωστά την δουλειά τους οι αστυνομικοί όπως ο εν λόγο κύριος δημοτικός σύμβουλος ώστε να αποτραπούν τα τροχαία ατυχήματα και όχι επιλεκτικά κάποιες μόνο ημέρες και όποτε πάρουν εντολές για να μαζέψουν καμιά δεκάρα για το κράτος. Όσο για τις καταχρήσεις να θυμίσω… πότε έχουν κάνει έλεγχο τελευταία φορά σε μπαρ και καφετέριες για την απαγόρευση αλκοόλ σε ανηλίκους? Όλα τα άλλα πολύ σωστά τα αναφέρει.

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαινω το πνευμα αντιλογιας στισ προτασεις ενος νεου και φερελπι δημοτικου συμβουλου. Μαλλον δεν μας αρεσουν οι προτασεις για κατι διαφορετικο απο τα συνηθισμενα...
Οσο για το σχολιο σχετικα με την αστυνομια καλό θα ήταν να μην γενικευουμε τις διαπιστωσεις μας , επειδη και αυτη όπως και ο καθε τομέας εχει πολλες διαστάσεις....
Μπραβο Γιωργο για τις προτασεις αλλα προσεχε να μην χασεις αυτον τον ενθουσιασμό στην πορεία...
Ενας φιλος απο παλιά!!!!