Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Απολογισμός πεπραγμένων δημοτικής αρχής 2012

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013 και ώρα 7:00 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού  Πολύκεντρου Νέας Ορεστιάδας, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: "Απολογισμός πεπραγμένων δημοτικής αρχής 2012".
Οι πολίτες του δήμου Ορεστιάδας μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση με ερωτήσεις. Είναι ευθύνη όλων να συμμετέχουν.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η φίμωση της δημόσιας ενημέρωσης: ΕΡΤ vs ΟR TV

Η βίαιη παύση λειτουργίας της ΕΡΤ Α.Ε. οδήγησε σε μια νύχτα στο δρόμο της ανεργίας 2700 ανθρώπους, αυξάνοντας κι άλλο το συνολικό αριθμό των ανέργων σ' αυτή τη χώρα. 
Ταυτόχρονα όμως, στέρησε την φωνή της Ελλάδας σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, όπου η μόνη ενημέρωση έφτανε μέσα από τα κρατικά μέσα.
Σήκωσε ένα φράγμα σιωπής και απομόνωσης στον απόδημο Ελληνισμό.
Το "μαύρο" που έπεσε στην συχνότητα των καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης, στέρησε απ' τον πολίτη τη δυνατότητα της άμεσης και σε αρκετά υψηλό επίπεδο ανεξάρτητης ενημέρωσης.Επιχειρώντας έναν παραλληλισμό, αυτό το "μαύρο" πολύ λίγο διαφέρει απ' τη διακοπή των μεταδόσεων των δημοτικών συμβουλίων του δήμου Ορεστιάδας από τη δημοτική τηλεόραση.
Μια κατάκτηση πολλών χρόνων, η δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης από την μετάδοση των δημοτικών συμβουλίων, στερήθηκε από τους πολίτες.
Κι ούτε βέβαια ηπιότερη ήταν η παύση λειτουργίας του ενημερωτικού δημοτικού ραδιοφώνου.
Για όλα αυτά μιλήσαμε και τότε. Φωνάξαμε, γκρινιάξαμε. Τίποτα όμως.
Αυτό οδήγησε σε μια κατευθυνόμενη και επιλεκτική ενημέρωση, συνέβαλλε να ενταθεί το κουτσομπολιό και η παραφιλολογία. Τα παπαγαλάκια στρεβλών και ψευδών ειδήσεων οργίασαν.
Να θυμίσω ότι και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, οι εξουσίες επικαλέστηκαν λόγους οικονομικούς και ποιοτικής αναβάθμισης.
Η πρακτική του κ. Μουζά πολύ λίγο διαφέρει απ' την πρακτική του κ. Σαμαρά. Κι οι δύο επιλογές βέβαια, για να έχουν την απαραίτητη νομιμοποίηση, έχουν τον μανδύα της δημοκρατίας.Στην περίπτωση της δημοτικής επιχείρησης ραδιοφωνίας - τηλεόρασης έχουμε σαν αποτέλεσμα:
  1. Ραδιόφωνο ενημερωτικό κλειστό.
  2. Τηλεόραση με ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο λειτουργίας. Κακά δελτία ειδήσεων, επιλεκτικά ρεπορτάζ, απουσία εκπομπών, κτλ.
  3. Αντί να επεκταθεί στον τομέα της ηλεκτρονικής ενημέρωσης, έκανε βήματα πίσω.
Στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση τι θα έχουμε τελικά;
Θα έχουμε εξυγίανση ή κακή και ελλιπής ποιότητα παροχής υπηρεσιών;

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Βίαιη παύση λειτουργίας ΕΡΤ Α.Ε.


Η απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ Α.Ε και όλων των θυγατρικών της εταιριών, είναι μια πράξη πραξικοπηματική.
Αποτελεί ένα βάναυσο πλήγμα στη δημόσια ενημέρωση των πολιτών.
Η συμπαράσταση μας στον αγώνα των εργαζομένων, στη δημόσια ανεξάρτητη φωνή της ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, είναι αυτονόητη.
Ιδιαίτερα για την περιοχή μας, η ύπαρξη ενός από τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ, ήταν μια παρουσία εθνικής σημασίας και ιδιαίτερου συμβολισμού.
Ο δήμος Ορεστιάδας πρέπει να είναι αρωγός στην προσπάθεια για τη διατήρηση της δημόσιας φωνής και σε κεντρικό άλλα και σε περιφερειακό επίπεδο. Έχουμε την υποχρέωση να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτήν την προσπάθεια.