Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Κύριε δήμαρχε πρέπει να ξαναγίνει δημοτικό συμβούλιο

Δημοτική Παράταξη «Νέα Αρχή»
Δημοτική Παράταξη «Ορεστιάδα στην Πρώτη Γραμμή»

ΠΡΟΣ:
Πρόεδρο Δ.Σ. Ορεστιάδας
κ. Γουδετσίδη Ευάγγελο

Κύριε Πρόεδρε.

Είναι γνωστό ότι στις 26-1-2011 δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. ο Ν.3907/2011 «Περί Ασύλου». Στο νόμο αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων η ίδρυση Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου, Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κέντρων Κράτησης Λαθρομεταναστών.
Μετά την δημοσιοποίηση του νόμου και τις φήμες, διαρροές στον Τύπο, περί ίδρυσης νέων κέντρων λαθρομεταναστών στο νομό Έβρου κι ιδιαίτερα στην περιοχή του δήμου Ορεστιάδας, ξεκίνησαν οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.
Στο δήμο μας, είχαμε μια χλιαρή αντίδραση από το δήμαρχο Ορεστιάδας κι αυτήν μετά από μεγάλο θόρυβο που προκλήθηκε στην κοινωνία. Μετά από οχλήσεις δημοτικών συμβούλων, έγινε σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17-2-2011. Στη συζήτηση παρευρέθησαν ένας βουλευτής του νομού, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, εκπρόσωποι φορέων που μίλησαν ή κατέθεσαν ψηφίσματα, εκπρόσωποι τοπικών κομματικών οργανώσεων, καθώς και πολίτες οι οποίοι αγωνιούσαν για τις φήμες. Μετά την συζήτηση του θέματος, εκδόθηκε ένα ψήφισμα από το Προεδρείο του Δ.Σ., προσπαθώντας να καταγράψει και να συγκεράσει τις απόψεις που κατατέθηκαν, δυστυχώς ανεπιτυχώς και χωρίς να καλύπτει το Σώμα στο σύνολό του.
Στις 18-2-2011 κατατέθηκε στην βουλή Σχέδιο Νόμου «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις». Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συμπεριλάμβανε Τροπολογία, η οποία αφορούσε στο Ν.3907/2011. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με την επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων την Τρίτη 22-2-2011 και απομένει η δημοσίευσή του στο Φ.Ε.Κ..
Σύμφωνα με την Τροπολογία αυτή, την οποία συνυπογράφουν τρεις (3) συναρμόδιοι Υπουργοί, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής χρήσης σε υφιστάμενα κτίρια και η ανέγερση προκατασκευασμένων εγκαταστάσεων σε δημόσια ή ιδιωτικά οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές, ώστε να λειτουργήσουν ως Κέντρα Πρώτης Υποδοχής για μετανάστες.
Στόχος, σύμφωνα με την τροπολογία, είναι αφενός η αντιμετώπιση των αναγκών υποδοχής των παράνομων μεταναστών και, αφετέρου, η κράτηση όσων υπόκεινται σε διαδικασία επιστροφής. Η λύση αυτή προκρίθηκε καθώς θεωρούνται χρονοβόρες οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την προσαρμογή των εγκαταστάσεων των στρατοπέδων στις ανάγκες των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, τη στιγμή που η εισροή λαθρομεταναστών είναι αθρόα. Επίσης στην περίπτωση της αλλαγής χρήσης των ακινήτων, η παρέκκλιση θα ισχύει όσο διαρκεί η χρήση ως κέντρο υποδοχής.
Για την αλλαγή χρήσης και αυτές τις κατασκευές, δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
Οι ως άνω χώροι, όπως προβλέπεται στην Τροπολογία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι ως Κέντρα Κράτησης.
Η ανωτέρω Τροπολογία, μετά την ψήφιση του Ν. 3907/2011, ουσιαστικά «επιβεβαιώνει» τις φήμες και τις διαρροές στον Τύπο, που αφορούν στη μετατροπή διαφόρων ιδιωτικών κτιρίων (π.χ. εργοστασίων που υπολειτουργούν ή είναι σε αχρησία, μη λειτουργούντων γυμναστηρίων, αποθηκών, κτλ), σε χώρους που θα περιλαμβάνουν το Γραφείο Ασύλου και το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής. Ταυτόχρονα όλο αυτό το συγκρότημα, θα λειτουργεί κι ως Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών.

Επειδή:

1. Εκφράζοντας την βούληση τεράστιας μερίδας συμπολιτών μας, αντιδρούμε στο ενδεχόμενο αυτό.
2. Σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν.3852/2010, ο πρόεδρος του Δ.Σ. συγκαλεί το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από γραπτή αίτηση του 1/3 των μελών του.

Προτείνουμε:

Διεξαγωγή συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας με θέμα «Καθορισμός ενεργειών αντίδρασης του Δήμου Ορεστιάδας στην επικείμενη ίδρυση νέων Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου και Κέντρων Πρώτης Υποδοχής ή κράτησης λαθρομεταναστών σύμφωνα με το Ν. 3907/2011 και τις τροπολογίες αυτού».

Η εισήγηση θα γίνει από τον επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Νέα Αρχή» κ. Χαμαλίδη Ελευθέριο και οι προτάσεις θα κατατεθούν την ημέρα διεξαγωγής της συζήτησης.


ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΝΕΑ ΑΡΧΗ
Χαμαλίδης Ελευθέριος
Παπαϊωάννου Ιωάννης
Καραγιάννης Γεώργιος
Γραμματίκης Γεώργιος
Χατζής Ιωάννης
Χάψαλη Ελένη
Μητακίδης Γεώργιος
Τυρμπάκης Χρήστος

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
Μαυρίδης Βασίλειος
Παπαμιχαήλ Βασίλειος
Ορμανλίδης Χρήστος
Τσελεμπής Δημήτριος

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Λαθρομετανάστευση και επιπτώσεις στο δήμο Ορεστιάδας. Τοποθέτηση στο Δ.Σ. 17-2-2011

Η μετανάστευση είναι ένα ζήτημα διαχρονικό και σχετίζεται είτε με φυσικές καταστροφές, πολιτικές ανακατατάξεις, πολέμους ή με την οικονομική δυσπραγία.
Η Ελλάδα λειτούργησε τις περασμένες δεκαετίες ως χώρα εξαγωγής μεταναστών και τώρα είναι χώρα υποδοχής μεταναστών. Και στις δύο περιπτώσεις, το κράτος μας βρέθηκε απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και με θετικό τρόπο αυτά τα φαινόμενα.
Η έλλειψη συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής δημιούργησε χρόνια προβλήματα που διαιωνίζονταν ανέγγιχτα.
Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τώρα με τη διεύρυνση του μεταναστευτικού ρεύματος δεν αντιμετωπίζονται ούτε πρόχειρα, ούτε ευκαιριακά.

Ως αρχική λύση προτάθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η δημιουργία φράχτη στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.
Πρόκειται για ένα έργο, δαπανηρό, αμφίβολης αποτελεσματικότητας και επικίνδυνο από ανθρωπιστικής πλευράς. Προσωπικά εγώ, διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για το έργο και την κατασκευή του.
Ο φράχτης θα αναγκάσει τους λαθροµετανάστες, συµπεριλαµβανοµένων των ανθρώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, να ακολουθήσουν πιο επικίνδυνες οδούς µε τη βοήθεια αδίστακτων δουλεμπόρων. Με λίγα λόγια θα αυξηθεί το κόστος διέλευσης και το πρόβλημα δε θα λυθεί αλλά θα μετατοπιστεί σε άλλα σημεία.
Πέραν τούτου όμως, θα μείνει στην περιοχή ένας φράχτης με όλους τους αρνητικούς συμβολισμούς που τον συνοδεύουν.
Προς ενημέρωση μόνο, με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης, θα ήθελα να αναφέρω ότι, το τελευταίο δίμηνο μετά και την παρουσία της FRONTEX με εκπαιδευμένα και κατάλληλα εξοπλισμένους αστυνομικούς οι οποίοι πραγματοποιούσαν σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους, μικτά περίπολα στην χερσαία περιοχή, η διέλευση σ’ αυτή την κρίσιμη περιοχή που σχεδιάζεται να γίνει ο φράχτης, μηδενίστηκε, ενώ συνολικά στο βόρειο τμήμα του νομού, μειώθηκε από 250-300 άτομα/ημέρα σε 500 άτομα/μήνα.
Έτσι, με την πίεση που ασκήθηκε από την παρουσία της Ευρωπαϊκής δύναμης προστασίας συνόρων της FRONTEX και την εντονότερη επιτήρηση από τους Έλληνες συνοριακούς φύλακες στην περιοχή, το πρόβλημα ήδη περιορίστηκε.

Δεύτερο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, ήταν η ψήφιση του Ν. 3907/2011 «Περί ασύλου».
Ο νόμος ψηφίστηκε κι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Όντως μπορεί κάποιος να παρατηρήσει και θετικά στοιχεία διαβάζοντάς τον. Εγώ όμως θα αναφερθώ σε κάποια ιδιαίτερα σημεία.
Πρέπει να καταγράψουμε ότι ιδρύεται Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου με Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου (13 συνολικά), ένα απ’ αυτά ορίζεται η Νέα Ορεστιάδα.
Όσον αφορά στη στελέχωση, συνολικά η Υπηρεσία θα αποτελείται από 180 άτομα, αναλογικά για την Ν. Ορεστιάδα περίπου 15 άτομα, τα οποία όμως θα προέλθουν από μετατάξεις υπαλλήλων άλλων Υπηρεσιών, όχι νέες προσλήψεις.
Σύμφωνα με το άρθρο 4, οι Υπηρεσίες Ασύλου στεγάζονται σε κτίρια του Δημοσίου ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παραχωρούνται ή σε ιδιωτικά κτίρια που μισθώνονται με δαπάνες του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το άρθρο 6, ιδρύεται Υπηρεσία πρώτης υποδοχής με Κέντρα Πρώτης Υποδοχής κατασκευασμένα σε οποιοδήποτε σημείο της Ελληνικής Επικράτειας. Στα κέντρα αυτά, ουσιαστικά θα φιλοξενούνται οι μετανάστες για αρκετό διάστημα ενώ θα «τρέχουν» οι διοικητικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με το άρθρο 8, στη διαδικασία πρώτης υποδοχής μπαίνουν αυτοί που συλλαμβάνονται να εισέρχονται παράνομα στην χώρα αλλά κι αυτοί που συλλαμβάνονται να διαμένουν παράνομα στη χώρα. Αυτοί δηλαδή που είναι ήδη παράνομα στην Ελλάδα και κατοικούν στην Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πάτρα – Ηγουμενίτσα κτλ.
Η στελέχωση και η στέγαση των Κέντρων αυτών, θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου.
Η φύλαξη δε προβλέπεται να γίνεται από ιδιωτικές εταιρίες security, συνεπικουρούμενες από την Αστυνομία.
Σύμφωνα με το άρθρο 1, υπάρχει η δυνατότητα ίδρυσης αυτοτελών γραφείων μέσα στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής.
Με λίγα λόγια φαίνεται ότι οι υπηρεσίες ασύλου και τα Κέντρα πρώτης υποδοχής θα συστεγάζονται. Κι απ’ ότι γίνεται αντιληπτό τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής θα είναι και Κέντρα Κράτησης.
Με δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού κ. Παπουτσή, σαν λύση προτάθηκε η δημιουργία χώρων συγκέντρωσης – κράτησης ή πρώτης υποδοχής, σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα ή εργοστάσια που υπολειτουργούν.
Εδώ αρχίζουν οι φήμες από τα ΜΜΕ, κυρίως των Αθηνών. Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση, παρόλο που γίνονται κινήσεις, επαφές από στελέχη κι επιτροπές του Υπουργείου.
Σε άρθρο έγκριτης εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», γράφτηκε για συγκεκριμένο εργοστάσιο, πλησίον της πόλης μας, 200 μέτρα από τα τελευταία σπίτια, στην περιοχή επέκτασης της, ως το μεγαλύτερο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (2000 ατόμων). Φημολογήθηκε έντονα επίσης για διάφορα στρατόπεδα τα οποία είναι σε αχρησία (Νεοχώρι, Καρωτή, Χελιδόνα). Αναφέρονται για 1 – 3 κέντρα στον Έβρο.
Η λήψη μέτρων όσο αφορά το επιχειρησιακό της σκέλος, δημιουργεί δυστυχώς την εντύπωση ότι λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για την εικόνα των Αθηνών. Πρόκειται στην ουσία περί μηχανισμών απομάκρυνσης, συγκέντρωσης και καταγραφής λαθρομεταναστών και «αποθήκευσής» τους σε στρατόπεδα – γκέτο στην περιφέρεια.
Στο δήμο Ορεστιάδας, στο Φυλάκιο, ήδη λειτουργεί χώρος φιλοξενίας μεταναστών με αρκετά προβλήματα.
Η τοπική κοινωνία με το πρόσχημα των ανταποδοτικών συναίνεσε στη δημιουργία του. Δυστυχώς τελικά ούτε κι αυτά υπήρχαν. Δύο καθαρίστριες οι οποίες εργάζονται στον εργολάβο καθαριότητας με μισθούς πείνας.
Και τώρα κύριοι συνάδελφοι κι αγαπητοί συμπολίτες, ο κύριος δήμαρχος τι μας λέει;
Πως οι τοπικές κοινωνίες δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν ότι αποφασιστεί στην Αθήνα χωρίς αντίδραση, εκτός αν μας πείσουν ότι τα όποια μέτρα είναι αναπόφευκτα και ότι θα υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη για την περιοχή μας.
Όχι κυρίες και κύριοι.
Προσβλέπουμε στη δημιουργία πραγματικών κέντρων φιλοξενίας σε κατάλληλα επιλεγμένα μέρη, δεδομένου ότι η χώρα μας οφείλει κατά τις πιο ακριβές παραδόσεις της – τον πολιτισμό και τη Δημοκρατία – να συμπεριφερθεί σε όλους όπως ταιριάζει στον Άνθρωπο και στην αξία του, αλλά όχι στην περιοχή μας.
Το μερίδιο που μας αναλογεί στην ιστορία αυτή, το έχουμε ήδη αναλάβει. Η λειτουργία του Κέντρου στο Φυλάκιο είναι ήδη αρκετή για την περιοχή.
Στον Έβρο και κυρίως στο βόρειο τμήμα, στην περιοχή της Ορεστιάδας, η επιβάρυνση της τοπικής κοινωνίας από την λαθρομετανάστευση είναι σημαντική και μεγάλη.
Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη αν υλοποιηθεί, θα πλήξει την τοπική κοινωνία και θ’ αποτελέσει αντικίνητρο για επενδυτικές ή άλλες παραγωγικές δράσεις. Ο Έβρος ήδη σηκώνει μεγάλο βάρος από το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης της χώρας, αν υλοποιηθούν αυτές οι πρόχειρες επιλογές, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απαξίωση όλη την περιοχή και κυρίως τον βόρειο Έβρο.

Τον δήμο Ορεστιάδας, το νομό Έβρου δε πρέπει να τον θυμάται η κεντρική διοίκηση μόνο για τέτοιες προτάσεις.
Εμείς θέλουμε ν’ ακούσουμε απάντηση και προτάσεις σε πραγματικές αναπτυξιακές διεκδικήσεις που έχουμε και βάζουμε στο τραπέζι και που θα έχουν ουσιαστικά και διαχρονικά οφέλη για την περιοχή. Κι αυτά είναι:

• Υπεύθυνη κι αξιόπιστη πρόταση για την Κτηνοτροφία της περιοχής.
• Ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο για την τόνωση της αγροτικής παραγωγής.
• Ενίσχυση της λειτουργίας του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου με νέες Σχολές, θέτοντας την Παιδεία ως Εθνικό Ορόσημο για την περιοχή.
• Υλοποίηση προγράμματος ανάπλασης της παραποτάμιας περιοχής του Άρδα με την εφαρμογή Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας.
• Νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών για αξιοποίηση της διασυνοριακότητας προς όφελος της περιοχής.

Κυρίες και κύριοι.
Στο Δημοτικό συμβούλιο πρέπει να κάνουμε μια ξεκάθαρη επιλογή. Και την επιλογή αυτή δεν την παζαρεύουμε.
Πάνω απ’ όλα βάζουμε τις ανάγκες και την ευημερία του τόπου.
Αν μείνουμε άπραγοι ο τόπος δεν θα αναπτύξει ποτέ την ταχύτητα προόδου που μπορεί να έχει.
Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ή να συναινέσουμε ώστε ο τόπος μας να θεωρηθεί κατάλληλος για συγκέντρωση και κράτηση αυτών των δύστυχων ανθρώπων.
Οφείλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας και να απαιτήσουμε να ματαιωθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός νέων κέντρων πρώτης υποδοχής ή κράτησης μεταναστών στην περιοχή.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Οφείλει να παραιτηθεί ο αντιδήμαρχος Τριγώνου

Μείζον πολιτικό ζήτημα προκύπτει για τον αντιδήμαρχο Τριγώνου κ. Δολαψή.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας την Τετάρτη 16-2-2011, σε ψηφοφορία που διεξήχθη στη συζήτηση δύο θεμάτων που αφορούσαν στην αποδοχή ένταξης 2 έργων για τη δημοτική ενότητα Τριγώνου, συνολικού προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, τα καταψήφισε.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο αντιδήμαρχος Τριγώνου δεν πήρε καν το λόγο για να εκφράσει την άποψή του για τα δύο θέματα και τα καταψήφισε δίχως αιτιολογία.
Ουσιαστικά ο κ. Δολαψής αρνήθηκε την υλοποίηση 2 έργων για την περιοχή του Τριγώνου, χρηματοδοτούμενα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αν είχε αντίρρηση ως προς το φυσικό αντικείμενο των έργων, όφειλε να αναλάβει πρωτοβουλίες για να τροποποιηθεί. Άλλως να τα ψηφίσει.
Η ενέργεια του αυτή, είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη των έργων. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χαθούν τα έργα και να απενταχθούν. Ευχόμαστε αυτό να μη συμβεί σε καμιά περίπτωση.
"Ρίψασπις" ο κύριος αντιδήμαρχος. Να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του και να παραιτηθεί.