Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Δημοτικό Συμβούλιο 24-10-08 "Αποκλεισμός 4ης έδρας ΔΠΘ (Ν.Ορεστιάδα) από τη διεύρυνση των τμημάτων"

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή "έκαψε" το θέμα, αφού ο δήμαρχος μπήκε σε μια διαδικασία διαφωνίας με τον πρόεδρο, για την ημέρα διεξαγωγής του συμβουλίου. Θαρρείς κι ήταν αυτό το μείζον θέμα. Έτσι όταν για ένα τόσο σοβαρό θέμα, η Δημοτική Αρχή δεν παίρνει καμιά πρωτοβουλία, παρά τις αλεπάλληλες οχλήσεις από την αντιπολίτευση, είναι λογικό να πρωτοστατεί και πάλι η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Χάνοντας και πάλι την ουσία ο δήμαρχος, αντί να επιδιώξει συναίνεση, ασχολείται με ήσονος σημασίας ζητήματα. Λογικό κι επόμενο, η απουσία σχεδόν όλων των πολιτικών παραγόντων της περιοχής. Έτσι, δεν μπορούμε να περιμένουμε επιτυχές αποτέλεσμα.
Για άλλη μια φορά, χάσαμε πολύτιμη ενέργεια να συζητάμε για τα αυτονόητα.
Ο δήμαρχος έδειξε να μην καταλαβαίνει τι γίνεται και φάνηκε σα να δημαρχεύει σε άλλο δήμο.
Απογοήτευση μου προκάλεσε το γεγονός ότι αναλωθήκαμε αρκετή ώρα, σ' έναν αγώνα απονομής ευσήμων για αυτονόητες δράσεις κι ενέργειες.
Επίσης, το ζήτημα αυτό δεν αντιμετωπίζεται με παρεναίνεις του τύπου, εγώ εσύ κι εσύ να πάμε στον Πρύτανη και να τον πείσουμε να εντάξει την Ορεστιάδα στα διευρυμένα τμήματα. Αυτό δηλώνει ερασιτεχνισμό και είναι απόψεις άλλων εποχών. Των προέδρων των παλιών κοινοτήτων. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Απαιτούν πια επαγγελματισμό. Να ξέρεις τι θέλεις και πως το θέλεις.
Τα βασικά στοιχεία του θέματος είναι:
1. Τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον από το δήμο, δεν υπήρξε καμιά υποστήριξη στις λειτουργίες του Πανεπιστημίου. Δε ζητήθηκε σε κανένα θέμα η συμβολή κι η τεχνογνωσία του. Κανένα ευρώ για μια μικρή μελέτη έστω. Δημιουργήθηκε το πρόβλημα με τον οδηγό του λεοφωρείου κι έτσι δεν υπάρχει πλέον μετακίνηση. Γίνεται κακός σχεδιασμός της Αστικής Συγκοινωνίας, χωρίς να υποστηρίζεται κατ' ουσίαν η λειτουργία του Πανεπιστημίου. Πρέπει ν' αρχίσουμε να δείχνουμε έμπρακτα την υποστήριξή μας στις λειτουργίες του και να φέρουμε την κοινωνία των φοιτητών πιο κοντά στην πόλη.
2. Τα άμεσα βήματα που πρέπει να γίνουν και το κατέθεσα ως πρόταση είναι:
- Απόφαση του Δ.Σ. για αντίδραση στον αποκλεισμό της 4ης έδρας (Ν. Ορεστιάδα) από τη διεύρυνση των τμημάτων.
- Απόφαση του Δ.Σ. για πρόταση ίδρυσης 2 Πανεπιστημιακών Σχολών γεωτεχνικού περιεχομένου.
- Άμεση σύνταξη από το δήμο, φακέλου διεκδίκησης της ίδρυσης των νέων τμημάτων.
- Γραπτές συναινέσεις από τους βουλευτές του νομού, τη νομαρχία, τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής.
Πιστεύω ότι δε χάθηκε ο πόλεμος, διότι το θέμα είναι ακόμη σε επίπεδο Πρυτανικών Αρχών. Δεν έχουν παρθεί οι τελικές πολιτικές αποφάσεις.
Απαιτείται όμως εκγρήγορση και άμεσες ενέργειες όπως καταγράφησαν παραπάνω.
Όμως, απ' τη σημερινή δημοτική αρχή η οποία δεν μπορεί να λύσει ακόμη, το ζήτημα της χωροθέτησης των κάδων απορριμμάτων οι οποίοι βρίσκονται επί των διαβάσεων και εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών και το θέμα της συντήρησης του ανελκυστήρα του δημοτικού καταστήματος γι' αυτό και παραμένει εκτός λειτουργίας, δεν περιμένω κάτι ουσιαστικό.

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Κολυμβητήριο Ν. Ορεστιάδας

Το κόστος των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν, χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες ανάθεσης και αφορούν στο πρωτόκολλο διαπίστωσης βλαβών είναι περίπου στις 25.000,οο ευρώ. Είναι μια εκτίμηση απ' αυτά που διαπιστώθηκαν στην αυτοψία του χώρου.
Η Δημοτική Αρχή είναι έκθετη.
Οφείλει δημόσια να παραδεχτεί το ατόπημα που έκανε και στη συνέχεια, να προχωρήσουν οι εργασίες, με στόχο φυσικά το έργο αυτό να παραδοθεί στους δημότες για χρήση.
Κι ας κοιτάξει η Δημοτική Αρχή, αντί να κάνει αλχημίες για την υλοποίηση του έργου από "τα δικά μας παιδιά", να εξασφαλίσει την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου.
Επίσης, ας προχωρήσει στη διερεύνυση εγκατάστασης γεωθερμίας, ώστε να επιτευχθεί σοβαρή μείωση του κόστους θέρμανσης του χώρου και του νερού της πισίνας.
Κανένας δεν είναι ενάντια στην υλοποίηση του έργου.
Όλα αυτά που καταγράφονται, αναδυκνείουν απλά, τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η Δημοτική Αρχή τη διαφάνεια λειτουργίας στις δημοτικές διαδικασίες.

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Κολυμβητήριο Ν. Ορεστιάδας

Όπως διαπιστώθηκε από την "περιήγηση" που έγινε από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, στην ομάδα των δημοτικών συμβούλων που παρευρέθηκε και ήταν οι Παπαϊωάννου, Χαμαλίδης, Τζότζολας, Λύτρας, Καντζιάρης, Σκαρλατίδης, έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις με σκοπό την αποκατάσταση των βλαβών που είχαν εγκριθεί από το πρωτόκολλο διαπίστωσης βλαβών που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας.
Συγκεκριμένα φαίνεται να αποκαταστάθηκαν οι παρακάτω βλάβες:

1. Αντικατάσταση 2 καυστήρων.
2. Αντικατάσταση μόνωσης λέβητα.
3. Αντικατάσταση 2 κινητήρων στους χλωριωτές.
4. Αντικατάσταση 3 κινητήρων και 3 αντλιών στο σύστημα παροχής νερού στην πισίνα.
5. Υδραυλικές και ηλεκτρικές συνδέσεις αυτών.

Αυτές είναι που διαπιστώθηκαν, δίχως να αποκλείονται κάποιες άλλες.
Το κόστος όλων αυτών δεν το έχουμε ακόμη εκτιμήσει. Θα σας ενημερώσουμε σε επόμενες αναρτήσεις.
Τώρα η Δημοτική Αρχή, σπεύδει να νομιμοποιήσει όλες αυτές τις παρεμβάσεις, στη Δημαρχιακή Επιτροπή της Παρασκευής. Κι εκεί όμως υπάρχει φάουλ. Πάει να τα περάσει όλα αυτά ως προμήθεια κι όχι ως εργολαβία!!!
Μάλιστα κύριοι!!!
Η Δημοτική Αρχή που έχει κάνει σημαία της τη διαφάνεια, την αξιοκρατία κι όλα αυτά, άρχισε να αποκαλύπτεται και να μας δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο!!!
Για να δούμε πως θα τα αιτιολογήσει όλα αυτά!!!
Όχι μόνο στους Δημοτικούς Συμβούλους!!! Και στους άλλους που ελέγχουν τις διαδικασίες ενός δήμου!!!

Δημοτικό Συμβούλιο

Την Παρασκευή 24/10/2008 στις 19:00 θα διεξαχθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα: "Αποκλεισμός της 4ης έδρας του ΔΠΘ (Ν. Ορεστιάδα) από τη διεύρυνση του Πανεπιστημίου". Η επιλογή της ημέρας δεν είναι και το καλύτερο, καθώς την ημέρα αυτή όλοι οι βουλευτές του νομού θα βρίσκονται στην Αθήνα για την κρίσιμη ψηφοφορία της Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή, επομένως δε θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να συμβάλλουν θετικά σ' αυτή την προσπάθεια.

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Αίτημα για σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου

Κατατέθηκε σήμερα Τρίτη 21/10/2008 αίτημα προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας, από τις δύο παρατάξεις της μειοψηφίας του δήμου, για σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα : "Αποκλεισμός της 4ης έδρας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, από την πρόσφατα εξαγγελθείσα από τις Πρυτανικές Αρχές, πρόταση για διεύρυνση του Πανεπιστημίου, με την ίδρυση νέων τμημάτων". Προτείνεται η διεξαγωγή ενός διευρυμένου Δημοτικού Συμβουλίου, για λήψη άμεσων πρωτοβουλιών.

Επείγον για όλα τα μπλογκ: Δήλωση Ζορμπά

Συνταγματική εκτροπή η μη αποστολή της δικογραφίας
«Η μέχρι σήμερα παραμονή της δικογραφίας στην εισαγγελία και η μη υποβολή της στη Βουλή, ενόψει μάλιστα της εκδηλωθείσης πολιτικής διαθέσεως περί συγκρότησης Επιτροπών της Βουλής συνιστά συνταγματική εκτροπή».
Αυτό δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο Γιώργος Ζορμπάς, από τον οποίο ζητήσαμε να σχολιάσει τις σημερινές εξελίξεις για το θέμα.

(Σ. Σ. Ο κ. Ζορμπάς μας παρακάλεσε να διαβιβάσουμε την δήλωσή του προς όλα τα μπλογκς)

Αναδημοσίευση από το http://www.antinews.gr/

Νέες φωτογραφίες από το κολυμβητήριο...




Μάλλον θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις στο θέμα της αποκατάστασης των βλαβών, χωρίς καμιά διαδικασία ανάθεσης. Δημοσιεύονται νέες πιο καθαρές φωτογραφίες.

Οι υποστηρικτές της διαφάνειας, αρχίζουν σιγά-σιγά και παρουσιάζουν το πρόσωπό τους... Πως θα δικαιολογήσουν τώρα, απο τη Δημοτική Αρχή όλα αυτά?
Μήπως δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες!!!
Αναμένονται απαντήσεις...

Κολυμβητήριο Ν. Ορεστιάδας







Δημοσιεύονται οι πρώτες φωτογραφίες από τις αποκατεστημένες βλάβες στο λεβητοστάσιο και μηχανοστάσιο του κολυμβητηρίου. Είναι τραβηγμένες με κινητό τηλέφωνο μέσα σε σκοτάδι, γι΄αυτό το λόγο η ποιότητα είναι κακή.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δόθηκε εντολή σε εργολάβο για αποκατάσταση των βλαβών, χωρίς να έχει προηγηθεί διαδικασία ανάθεσης και δίχως να έχει συνυγορήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για το κόστος αποκατάστασης.
Μια Δημοτική Αρχή που συνεχώς επικαλείται τη διαφάνεια!!!

ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ!!!

Έπεται συνέχεια...
Θα ακολουθήσουν κι άλλες φωτογραφίες...
Κι όχι μόνο...

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Ο δήμαρχος που πουλάει σπίτια με ένα ευρώ


Όταν το κράτος αφήνει την περιφέρεια να καταρρέει, υπάρχουν κάποιοι Δήμαρχοι που τολμούν (στη Σικελία). Αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε την είδηση από τον "Ελεύθερο Τύπο", με ψυχραιμία και αναλογιζόμενοι τις εναλλακτικές λύσεις που είχε ο Δήμαρχος. Με λίγα λόγια, ο Βιτόριο Σγκάρμπι, Δήμαρχος της πόλης Σάλεμι της Σικελίας, αποφάσισε να διαθέσει όλα τα σπίτια στο ιστορικό κομμάτι της πόλης, που φέρουν ακόμα σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1968, σε κάθε ενδιαφερόμενο, έναντι της συμβολικής τιμής του ενός ευρώ! Αλλά με τους εξής όρους: "Οποιος αγοράσει το σπίτι δεσμεύεται να το ανακαινίσει εντός δύο ετών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά, σεβόμενος απόλυτα την τοπική αρχιτεκτονική, δαπανώντας τουλάχιστον 20.000 ευρώ και απασχολώντας εργάτες μόνο από τη Σικελία". Δηλαδή: συντηρεί το ιστορικό κέντρο της πόλης -κάτι που δεν έγινε εδώ και 40 χρόνια, χωρίς κεφάλαια, ίσως σε λίγα χρόνια να αυξηθεί ο τουρισμός, αφού συντηρεί την αρχιτεκτονική κληρονομιά, αλλά και φέρνει "ξένους" επενδυτές στην περιοχή, δίνει δουλειά στους τοπικούς μαστόρους και κρατά κάθε δικαίωμα να είναι όσο αυστηρός θέλει σε περιβαλλοντικά και αρχιτεκτονικά θέματα (αφού έκανε δωρεά στους ενδιαφερόμενους). Μήπως τελικά δεν είναι και τόσο ξεπούλημα;

Αναδημοσίευση από το blog : http://dhmoths.blogspot.com/

Το άρθρο είναι στο: http://dhmoths.blogspot.com/2008/09/blog-post_7187.html

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ

Λίγο πριν φύγω, ευκαιρία να τα πούμε από κοντά. Πολλοί μου ζήτησαν να οργανώσουμε ένα πάρτι. Τελικά η καλύτερη λύση είναι να βρεθούμε όλοι μαζί στην παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του godimitris.

Ετσι σας καλώ να βρεθούμε την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008 στις 6.45 το απόγευμα στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου
στην οδό Ακαδημίας 23

(στο κέντρο της Αθήνας, απέναντι από την ΕΣΗΕΑ. Τέσσερα τετράγωνα από το κτίριο της Βουλής. Μπορείτε να έρθετε με το μετρό Σύνταγμα ή το μετρό Πανεπιστήμιο).
Εκεί θα παρουσιάσω το πρώτο βιβλίο της ταξιδιωτικής σειράς «Πάρε ένα σάκο κι έλα». Ένα βιβλίο αφιερωμένο στην Κούβα, με όσα ζήσαμε μαζί από αυτές τις ιστορίες και άλλες που θα εκδοθούν για πρώτη φορά.
Θα είναι χαρά μου και τιμή μου να τα πούμε εκεί. Φρόντισα να είναι απόγευμα σε μια μέρα που τα καταστήματα είναι κλειστά. Ετσι μην επικαλεστείτε ότι δεν μπορείτε να έρθετε…:)
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο 697 35 35 011 ή στείλτε mail μέσω του contact. http://www.godimitris.gr/contact.php
Αφού χρήματα δεν κατάφερα τελικά να μαζέψω για να εξασφαλίσω την επόμενη φάση του ταξιδιού μου, τουλάχιστον θα πάρω ενέργεια από εσάς. Η προσπάθεια αυτή θέλει ψυχή και η ψυχή δεν ξέρει από χρήματα, αλλά από εμψύχωση. Πολλοί μου προσφέρατε χρήματα. Ξέρετε ότι δεν τα δέχτηκα. Την έμπρακτη όμως συμπαράστασή σας σε αυτή την προσπάθεια θα την εκτιμήσω όσο όλο το χρυσάφι του κόσμου.
Σας περιμένω λοιπόν. Εσάς και τους φίλους σας. Αυτές οι τελευταίες μέρες είναι αφιερωμένες σε σας συνταξιδιώτες μου. Σύντομα θα λάβετε και απάντηση σε όσους δεν έχω απαντήσει μέχρι τώρα. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε. Ο σάκος μου είναι σχεδόν έτοιμος.
Σας περιμένω. . . να συνεχίσουμε μαζί το ταξίδι. . .

Για να γελάσουμε και λίγο...

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ:

Στην ηλικία των 3 χρονών, επιτυχία ειναι να μην κατουράς το βρακί σου
Στην ηλικία των 12, επιτυχία είναι να έχεις φίλους
Στην ηλικία των 18, επιτυχία είναι να έχεις δίπλωμα οδήγησης
Στην ηλικία των 20, επιτυχία είναι να κάνεις σεξ
Στην ηλικία των 35, επιτυχία είναι να έχεις χρήματα
Στην ηλικία των 50, επιτυχία είναι να έχεις χρήματα
Στην ηλικία των 60, επιτυχία είναι να κάνεις σεξ
Στην ηλικία των 70, επιτυχία είναι να έχεις ακόμη δίπλωμα οδήγησης
Στην ηλικία των 75, επιτυχία είναι να έχεις ακόμη φίλους
Στην ηλικία των 80, επιτυχία είναι να μην κατουράς στο βρακί σου

Συμμετοχική Δημοσιογραφία: Blog και Νέα Μέσα

Το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Α.Π.Θ. διοργανώνει στις 20 & 21 Οκτωβρίου 2008 στη Θεσσαλονίκη & στην Αθήνα Διεθνή Επιστημονική Διημερίδα με τίτλο
«Συμμετοχική Δημοσιογραφία: Blog και Νέα Μέσα», η νέα μιντιακή πραγματικότητα μέσα από την πρώτη web tv συνάντηση της Ακαδημαϊκής κοινότητας με την Δημοσιογραφία.
Στη Διημερίδα μεταξύ άλλων θα εξεταστούν και θα ερευνηθούν τα εξής θέματα:
• Πώς επηρεάζεται η παραδοσιακή δημοσιογραφία από τη νέα μιντιακή πραγματικότητα.
• Τι είναι η συμμετοχική δημοσιογραφία, ποιες οι διαφορές της με την παραδοσιακή και ποιος ο ρόλος των παραδοσιακών δημοσιογράφων στο παραπάνω πλαίσιο.
• Πώς μετεξελίσσεται η έννοια της δημοσιογραφικής ταυτότητας και της δημοσιογραφικής εργασίας από τη στιγμή που ο καθένας δύναται να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και ως εκ τούτου έχει τη δυνατότητα δημόσιας έκφρασης.
• Ψηφιακή ταυτότητα, ψηφιακό υποκείμενο. Νομική διάσταση.
• Η σχέση του πολίτη με τα Νέα Μέσα. Κατά πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την “είδηση” στο Διαδίκτυο.
• Η σχέση του Πανεπιστημίου με τα Νέα Μέσα.
Κείμενα σχετικά με το περιεχόμενο της Διημερίδας αναρτώνται στο blog: newmediaconference.blogspot.com
Επίσημη Ιστοσελίδα της Ημερίδας http://www.jour.auth.gr/civic

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας 14-10-2008

Στη διπλή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε, καθώς το θέμα της έγκρισης ισολογισμού του έτους 2007 και της έκθεσης των ορκωτών λογιστών απαιτούσαν ειδική συνεδρίαση, εκτός από τα θέματα ημερήσιας διάταξης, τέθηκαν επίσης ζητήματα που ενδιαφέρουν άμεσα την επικαιρότητα του Δήμου. Ας επιχειρήσουμε όμως μια μικρή καταγραφή θέσεων και απόψεων σε ορισμένα απ’ αυτά που συζητήθηκαν.
Ισολογισμός 2007
Ο Δήμος Ορεστιάδας ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος εμφανίζεται μετά από πολλά χρόνια να έχει λογιστικό έλλειμμα 330.000,00 ευρώ. Αυτό από μόνο του το στοιχείο είναι αρνητικό, όμως δεν είναι αρκετό για μια σφαιρική κριτική της διαχείρισης του δήμου για το έτος 2007.
Προκειμένου να αξιολογήσουμε την οικονομική κατάσταση του δήμου και την οικονομική πολιτική που ασκεί ο δήμος, είναι απαραίτητο να μελετήσουμε τους βασικούς οικονομικούς δείκτες που δείχνουν επί της ουσίας την αποδοτικότητα, τη ρευστότητα, την κυκλοφοριακή ταχύτητα και τη δομή των κεφαλαίων του δήμου, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Ασφαλώς και δεν συγκρίνουμε τους δείκτες και τον απολογισμό με αυτούς των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Τα βασικά στοιχεία που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι:
· Τα έσοδα του δήμου για το 2007 ήταν από κρατικές επιχορηγήσεις, από φόρους, πρόστιμα, εισφορές των δημοτών και από τον τραπεζικό δανεισμό.
· Νέα χρήματα δεν ήρθαν το 2007 (για έργα, κτλ).
· Αφαιρέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών ποσό ύψους 1.400.000,00 για το Πολιτιστικό Κέντρο και άλλα 2 μικρότερα, λόγω αχρησίας των τραπεζικών λογαριασμών.
· Η υπερεπάρκεια ρευστότητας που επικαλείται η δημοτική αρχή, έχει να κάνει αποκλειστικά με το γεγονός του τραπεζικού δανεισμού και των χαμηλών απορροφήσεων σε παραγωγικούς κωδικούς.
· Στον κωδικό που αφορά στην υλοποίηση τεχνικών έργων παρατηρήθηκε ποσοστό υλοποίησης περίπου 48%. Εξαιρετικά μικρό ποσοστό το οποίο δηλώνει πρόβλημα πολιτικής διαχείρισης των τεχνικών έργων.
· Στον κωδικό που αφορά στην υλοποίηση συντηρήσεων (σχολεία, πάρκα, αγροτική οδοποιία, κτλ) παρατηρήθηκε ποσοστό υλοποίησης περίπου 60%. Το ποσοστό είναι επίσης χαμηλό. Στην πράξη αν δεν ήταν το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων, αυτό θα ήταν ακόμη χαμηλότερο.
· Δεν διατέθηκαν χρήματα για μελέτες ή τεχνικές εργασίες σε ιδιώτες ώστε να υπάρχει προετοιμασία.
Ο ισολογισμός λοιπόν είναι μόνο κατ’ όνομα. Τα νούμερα μπορεί να ερμηνεύονται από τις παρατάξεις κατά το δοκούν. Όσο και να προσπαθήσει κάποιος να τον διαβάσει, πάντα θα υπάρχουν ερωτήματα. Η ουσία είναι ότι το έργο της διοίκησης θα κριθεί από τους δημότες, μιας και το ενδιαφέρον τελικά είναι «πως χτυπά η καρδιά της πόλης».
Κολυμβητήριο
Η αναβλητικότητα είναι χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της δημοτικής αρχής. Στο ζήτημα της αποκατάστασης βλαβών στο κολυμβητήριο, δεν έπεισε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, για το θέμα που τέθηκε, της ανάθεσης αποκατάστασης στο εργολάβο χωρίς καμιά απόφαση ανάθεσης και χωρίς προηγούμενη πιστοποίηση του κόστους αποκατάστασης από την τεχνική υπηρεσία του δήμου. Φαινόταν ότι μασούσε τα λόγια του και αρνήθηκε ευγενικά, προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες, τη δυνατότητα ελέγχου του χώρου από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης για του λόγου του αληθές.
Δημοτικό Κυνοκομείο
Ενώ το θέμα που είχε δρομολογηθεί πριν κάποια χρόνια, ήταν σε καλό βαθμό λειτουργίας και το πρόβλημα όδευε για λύση τα επόμενα 2-3 χρόνια, η δημοτική αρχή κατόρθωσε από την αδιαφορία και την άγνοιά της, να διογκώσει το πρόβλημα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ αυτό που ήταν στην έναρξή του. Εκατοντάδες συμπαθέστατα τετράποδα τριγυρίζουν ανεξέλεγκτα στους δρόμους της πόλης, ταλαιπωρημένα και πολλαπλασιαζόμενα συνεχώς. Καμιά πολιτική προστασίας, ορθής λειτουργίας του κυνοκομείου και προώθησης των τετράποδων σε φιλόζωους δημότες ώστε να γίνουν οικόσιτα.
Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοτηλεόρασης
Η πολιτική που ασκεί η σημερινή δημοτική αρχή είναι καταστρεπτική για την επιχείρηση. Κατάφερε σε 1,5 χρόνο να υποβαθμίσει το ρόλο και τη λειτουργία της, να την αποψιλώσει από το προσωπικό της καθώς αυτή τη στιγμή διαθέτει 2 υπαλλήλους αορίστου χρόνου και 2 συμβασιούχους. Πρόσφατα έγινε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους τοπικούς και περιφερειακούς σταθμούς να συμμετέχουν στη διαδικασία «αδειοδότησης» για εκπομπή του αναλογικού σήματος τους, ψηφιακά. Ουσιαστικά αυτό αποτελεί το πρόκριμα για την οριστική αδειοδότηση των σταθμών. Η Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοτηλεόρασης Ορεστιάδας είναι σχεδόν βέβαιο ότι δε θα καταφέρει να περάσει αυτή τη φάση αξιολόγησης διότι έχει σοβαρές ελλείψεις, όπως αναφέρθηκε παραπάνω και ουσιαστικά να οδηγηθεί σε κλείσιμο. Και φυσικά ο δήμαρχος τότε θα επικαλεστεί αυτό το γεγονός για το κλείσιμο της επιχείρησης κι όχι ότι το προκάλεσε ο ίδιος ουσιαστικά με την πολιτική που ασκεί.
Επιχορηγήσεις αθλητικών σωματείων και υλοποίησης εκδηλώσεων
Η πολιτική μοιράσματος που ασκεί ο δήμος με βρίσκει αντίθετο καθώς οι προτεραιότητες που τοποθετεί ο καθένας είναι εντελώς διαφορετικές. Πιστεύω ότι τα χρήματα που διατίθενται για υλοποίηση εκδηλώσεων πρέπει να έχουν έναν ανταποδοτικό χαρακτήρα, να λαμβάνεται υπόψη η σοβαρότητα κι η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας σ' αυτές. Όσον αφορά δε στα αθλητικά σωματεία, είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει πακτωλός χρημάτων, όμως πρέπει να μπουν κάποιες προτεραιότητες κι ας δυσαρεστηθούν κάποιοι.

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Προκατασκευασμένα παν-άλαφρου τύπου νηπιαγωγεία

Επειδή η Ν. Ορεστιάδα δεν είναι ούτε σεισμόπληκτη, ούτε πυρόπληκτη, ούτε πλημμυροπαθής περιοχή, πιστεύω ότι δεν έπρεπε ο Δήμαρχος Ορεστιάδας να αποδεχτεί την παραλαβή αυτού του τύπου των νηπιαγωγείων, για να καλυφθούν "προσωρινά", καθώς οι συγκεκριμένες κατασκευές έχουν ιδιαίτερα περιορισμένο όριο χρήσης 3-5 χρόνια, οι στεγαστικές ανάγκες των νηπιαγωγείων 6ου, 7ου, 8ου.
Αφού όμως δεν το έκανε αυτό, τουλάχιστον θα έπρεπε να δεσμευτεί, ότι θα γίνουν όλες οι παρεμβατικές κινήσεις που απαιτούνται και θα καθοριστούν σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ώστε αυτά να γίνουν όσο το δυνατόν πιο προσιτά προς τα νήπια που θα φιλοξενήσουν.
Αντί αυτού, παρά τις αλεπάλληλες οχλήσεις που δέχτηκε, ισχυριζόταν ότι τον καλύπτει το γεγονός ότι οι κατασκευές αυτές πληρούν τις προδιαγραφές του ΟΣΚ.
Πιστεύω ότι πρέπει να ρυθμιστούν άμεσα κάποια πρακτικά ζητήματα λειτουργίας των χώρων όπως:
- εσωτερική επικοινωνία των αιθουσών με τις τουαλέτες,
- θέρμανση με καλοριφέρ κι όχι με τοπικές κλιματιστικές μονάδες,
- χώρος κουζίνας για τα νηπιαγωγεία που θα είναι ολοήμερα.
Καταγγέλω έντονα το γεγονός αυτό και προσκαλώ τους γονείς των μαθητών να αντιδράσουν και να μη δεχτούν τη μεταφορά των μαθητών σ' αυτούς τους χώρους, εως ότου μετατραπούν τουλάχιστον σε αξιοπρεπείς χώρους "εκπαίδευσης".
Επίσης, να δεσμευτεί ο Δήμαρχος ότι θα κάνει άμεσα ενέργειες, ώστε να εξασφαλιστούν από τον ΟΣΚ πιστώσεις για μόνιμες εγκαταστάσεις νηπιαγωγείων.
Δεν είναι δυνατόν η Ν. Ορεστιάδα το 2008 να δέχεται ως εγκαταστάσεις εκπαίδευσης τέτοιους χώρους!!!

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Συνεδρίαση του Δ.Σ. Ορεστιάδας στις 14/10/2008

Διπλή συνεδρίαση σήμερα 14/10/2008 για το Δ.Σ. Ορεστιάδας.
Στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση με μοναδικά θέματα, όπως προβλέπει ο κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, την έγκριση του ισολογισμού, των αποτελεσμάτων χρήσης και της έκθεσης απολογισμού για το οικονομικό έτος 2007.
Στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση με διάφορα άλλα θέματα τεχνικού και οικονομικού περιεχομένου.

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Παρέμβαση στην εκδήλωση του ΒΟΡΕΑ "Το κοινωνικό κράτος σήμερα"

Φίλε Σταύρο Παπαθανάκη.
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία να προκαλέσεις το δημόσιο τοπικό διάλογο, ανοίγοντας ένα θέμα, πάντα επίκαιρο. Ένα μπράβο στους εισηγητές, τον Πασχάλη και το Δημήτρη, για τους οποίους χαίρομαι που είναι συμπολίτες μας, ευημερούν επιστημονικά κι επαγγελματικά στην Αθήνα, βρίσκονται όμως εδώ κάθε φορά που τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια δημόσια συζήτηση.
Θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω την παρουσία του βουλευτή κ. Δερμεντζόπουλου ο οποίος είναι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ενώ θα ήταν αναμενόμενο να συλλέξει "πυρά" ομιλιών και παρεμβάσεων, συμμετείχε και με παρέμβασή του. Η παρουσία, πρώην βουλευτών ή εκπροσώπων των νυν, εκπροσώπων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, συμβάλλει σημαντικά στη διεύρυνση αυτής της συζήτησης.
Θα παρατηρήσω όμως την παντελή απουσία κάποιων απο τη δημοτική αρχή του Δ. Ορεστιάδας, οι οποίοι όχι μόνο δεν είχαν παρέμβαση στο θέμα, αλλά ούτε συμμετοχή. Δυστυχώς, πάντοτε απόντες από σοβαρά και μεγάλα θέματα που αφορούν αυτό το δήμο. Η συμμετοχή του περιορίζεται σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια.
Θα προχωρήσω όμως στην παρέμβαση μου στο θέμα της συζήτησης.
Το κοινωνικό κράτος, εκτός από αντίληψη, εκτός από νοοτροπία, πρέπει ν' αποκτήσει και περιεχόμενο. Το κοινωνικό κράτος στη Ελλάδα σήμερα, περιορίζεται στην πρόνοια και τις συντάξεις. Δυστυχώς η παταγώδης αποτυχία του κράτους να είναι κοινωνικό και κατ' επέκταση κράτος δικαίου, μετέφερε τη σύγκρουση απ' το επίπεδο που ήταν παραδοσιακά "κοινωνία-εξουσία", στο επίπεδο "κοινωνία εσωτερικά".
Αναφέρθηκε από εισηγητή, προηγούμενα, ότι το ποσοστό των δαπανών για κοινωνικές δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι περίπου στο μέσο όρο της ΕΕ. Η κατανομή όμως των δαπανών αυτών είναι άδικη, καθώς αυτές οδηγούνται κατά συντριπτικό ποσοστό σε κατηγορίες ανθρώπων που τις έχουν λιγότερο ή καθόλου ανάγκη σε σχέση με κάποιους άλλους.
Το συμπέρασμα αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που καταγράφεται η Ελλάδα ως κράτος πρόνοιας, με βασικές τουλάχιστον παροχές, έχει αποτύχει να φτιάξει ένα μηχανισμό που να εντοπίζει τους πραγματικούς και αναγκαίους αποδέκτες αυτών των κοινωνικών παροχών. Το αποτέλεσμα είναι, ναι μεν χρήματα δίνονται δεν κατανέμονται όμως ορθά.
Βασική αρχή του κοινωνικού κράτους, είναι να κάνει τη ζωή του πολίτη καλύτερη. Αυτός είναι κι ο στόχος της πολιτικής. Πρέπει όμως να διαχωρίσουμε την κοινωνική πολιτική από την πρόνοια. Η πρόνοια αφορά σε στοχευμένα μέτρα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμιακές όπως οι φτωχοί, οι άρρωστοι, οι αναξιοπαθούντες, κτλ. Η κοινωνική πολιτική μπορεί να ασκηθεί κι από άλλους, όχι μόνο από το κράτος. Από τις ΜΚΟ, εκκλησία, εργατικές ενώσεις, κινήματα πολιτών. Απλά πρέπει να λάβει ο κάθε φορέας υπόψη του το σημαντικό γεγονός που είναι φαινόμενο του σήμερα ότι, η παραδοσιακή σύγκρουση η οποία ήταν ταξική, έχει μεταφερθεί και σ' άλλα επίπεδα.
Είναι σύγκρουση μεταξύ των φύλων, νέων και μεγαλύτερων, γεωγραφικών περιοχών, συνταξιούχων.
Πρέπει να γίνει ένα καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο για να δημιουργηθεί μια νέα ισορροπία στην κοινωνία. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο εξατομικευμένο και στοχευμένο. Που ο πολίτης θα αισθάνεται ότι αναφέρεται σε εκείνον ξεχωριστά.
Εγώ θα βάλω όμως και μια άλλη διάσταση. Την τοπική διάσταση του κοινωνικού κράτους. Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει λόγο και πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες τοπικού χαρακτήρα, εφαρμόζοντας μέτρα μιας συνολικής κοινωνικής πολιτικής που έχει καθορίσει.
Ο δήμος Ορεστιάδας. Ένας μεγάλος δήμος για την περιοχή μας. Του δόθηκε η δυνατότητα, όπως και σ' όλους τους δήμους της Ελλάδας, να υλοποιήσει διάφορα προγράμματα όπως το "Βοήθεια στο σπίτι", "Κοινωνική μέριμνα", "Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών", "Σίτιση ηλικιωμένων". Πως όμως τα διαχειρίστηκε; Πως ανέδειξε το έργο τους; Πως υποστήριξε το ρόλο και τη λειτουργία τους; Πως αντέδρασε τη χρονική στιγμή που παρουσιάστηκε ένα οικονομικό πρόβλημα; Είναι σ' όλους γνωστός ο απαράδεκτος τρόπος που αντιμετώπισε την όλη κατάσταση και δε θα επεκταθώ.
Πως να περιμένει ο πολίτης το κάτι περισσότερο, όταν η δημοτική αρχή δεν μπορεί να καταλάβει τη φιλοσοφία του προγράμματος που του δημιούργησε το Αθηνοκεντρικό κράτος. Πόσο μάλλον να ασκήσει μια στοχευόμενη τοπική κοινωνική πολιτική.
Θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Είναι τόσο δύσκολο να δημιουργήσει ο δήμος αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης, έστω και με ημιαπασχόληση, Ατόμων με Αναπηρίες; Πόσο νομίζετε ότι κοστίζει το χρόνο το κάθε άτομο. Περίπου 5000 ευρώ. Μπορεί να απασχολήσει σε ετήσια βάση 4-5 άτομα με αναπηρίες. Όλοι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι να απασχοληθεί ένα ΑΜεΑ, έξω.
Υπάρχει η δυνατότητα να συνθέσουμε ένα νέο κοινωνικό πολιτικό μοντέλο. Σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Χρειάζεται κοινωνική ευαισθησία, καθώς και ατομική ευθύνη. Ένα μοντέλο που θα δημιουργήσει ένα συλλογικό κλίμα αισιοδοξίας.

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Ολοσχερής καταστροφή από πυργκαγιά του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού Ν. Ορεστιάδας

Ήταν ίσως το μοναδικό κομμάτι που συνέδεε τη Ν. Ορεστιάδα με την ιστορία της.
Η αφορμή για την πυρκαγιά πιθανόν να ήταν, η προσπάθεια κάποιων λαθρομεταναστών να ζεσταθούν ή η αγανάκτηση κάποιου περίοικου που δεν άντεχε τη βρώμα και τη δυσωδία που είχε το συγκεκριμένο σημείο από το ανεξέλεγκτο πήγαινε-έλα ανθρώπων κάθε είδους. Δε γνωρίζω και ίσως να μη έχει και τη μείζον σημασία στο θέμα.
Η αιτία όμως ήταν σαφώς, η αδιαφορία όλων αυτών των χρόνων, από το 1996 έως σήμερα, των διοικήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Κάποια στιγμή έγινε μια προσπάθεια το 1999, ώστε να ενταχθεί η αποκατάσταση του χώρου κι η μετατροπή του σε χώρο πολιτιστικού περιεχομένου, μέσα από ένα πρόγραμμα της Ε.Ε., το Interreg II, αλλά δεν ευδοκίμησε. Έκτοτε η εγκατάλειψη ήταν προφανής κι ανδιαμφισβήτητη. Το να καταλογιστούν πολιτικές ευθύνες είναι το ελάχιστο.
Πιστεύω όμως ότι επειδή είμαστε, δυστυχώς, λαός με ασθενή μνήμη, το γεγονός της καταστροφής θα κρατήσει πολύ λίγο στη μνήμη μας. Μετά θα περάσει στην ιστορία.
Γι' αυτούς που αγανακτούν πραγματικά, υπάρχει ο δικαστικός δρόμος. Να ζητηθούν ευθύνες, για την αδιαφορία προστασίας του χώρου (καθαρισμός και φύλαξη). Είτε είναι του Δήμου ή του ΟΣΕ. Ίσως πρέπει κάποια στιγμή, κάποιοι επιτέλους να τιμωρούνται για τις ευθύνες τους (την αδιαφορία που επιδυκνείουν).
Το ελάχιστο που πολιτικά μπορούμε να πράξουμε είναι, η διεκδίκηση της αποκατάστασης του εναπομείναντος κτιρίου και μετατροπή του σε χώρο μνήμης των προγόνων και της ιστορίας της πόλης.
Εκτιμώ ότι δεν είναι πολύ δύσκολο αυτό να χρηματοδοτηθεί από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Θα προτείνω όμως εναλλακτικά, σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει, τη λύση να χρηματοδοτηθεί η πρωτοβουλία αυτή από ένα Τραπεζικό ίδρυμα, που έχει στη στρατηγική του τέτοιου είδους δράσεις που ενισχύουν το κοινωνικό του προφίλ. Υπάρχουν παραδείγματα με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Νέα blog...

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, ανακάλυψα δύο νέα blog.

Ένα πολύ ενδιαφέρον blog που γράφει πολλά και καυστικά σχόλια για τον Έβρο, μάλιστα αρκετά απ' αυτά για τη Ν. Ορεστιάδα, είναι: http://stin-press-a.blogspot.com/
Δέστε το. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Καταγράφει έντονα την επικαιρότητα και σε αρκετά σημεία την καυτηριάζει. Πρέπει να είναι πολύ καινούργιο καθώς καταγράφονται ως τώρα 9-10 αναρτήσεις. Σίγουρα αυτό το blog έχει πολλά να πει στο μέλλον.

Το άλλο είναι του πρώην αντιδήμαρχου Ορεστιάδας, του Γιάννη Σταματόπουλου. Αξίζει να το επισκεφτείτε. Μπράβο Γιάννη για την προσπάθεια που κάνεις και το μεράκι που έχεις. Η διεύθυνσή του είναι: http://gstamatopoulos.blogspot.com/

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

"Το Κοινωνικό κράτος σήμερα", συνέχεια...

Επειδή το θέμα της εκδήλωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό, συνεχώς επίκαιρο κι οι εισηγητές έχουν πολύ καλό ακαδημαϊκό υπόβαθρο και μεγάλη διάθεση να προβληματιστούμε και να κουβεντιάσουμε πάνω σ' αυτό το ζήτημα, όσοι φίλοι θέλουν να καταθέσουν ερωτήσεις ή προβληματισμούς, μπορούν να το κάνουν στα σχόλια, ώστε να έχουν δυνατότητα οι εισηγητές να προετοιμάσουν ένα πλαίσιο συζήτησης ή και απάντησης κάποιων απ' αυτά.
Όλοι μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε κάποιες προτάσεις οι οποίες θα απευθύνονται στη διοίκηση, σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Συζήτηση για το Κοινωνικό Κράτος (Ν. Ορεστιάδα, 11/10/1008)


Το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου, 6 και 30 μ.μ. στη Νέα Ορεστιάδα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «ΒΙΕΝΝΗ», με πρωτοβουλία του περιοδικού «ΒΟΡΕΑΣ»», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα:

"Το Κοινωνικό Κράτος σήμερα", με ομιλητές τους :

1. Δημήτρη Αγανίδη, Νομικό, Μ.Δ.Ε στη Διεθνή Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
2. Πασχάλη Αγανίδη, Οικονομολόγο, Μ.Δ.Ε στις Ευρωπαϊκές & Διεθνείς Σπουδές
Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι :
Πέτρος Χασανίδης, Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ορεστιάδας
Απόστολος Γκιγκούδης, Αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Έβρου

{Η φωτογραφία της πρόσκλησης είναι από τη διαμαρτυρία των εργαζόμενων της FANCO, του ομίλου Λαναρά, στην Κομοτηνή}.
Υ.Γ. Μια σημαντική εκδήλωση, με πολύ ενδιαφέρον θέμα, που αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσουν όλοι. Κι ο Δημήτρης κι ο Πασχάλης είναι πολύ αξιόλογοι επιστήμονες κι ελπίζω ότι θα προσεγγίσουν το θέμα σ' όλες του τις εκφάνσεις.

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Αντίο φίλε Παναγιώτη...

Έφυγε ένας φίλος. Ένας αγωνιστής και μαχητής των αιτημάτων των εργαζομένων. Χρόνια πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, διεκδικούσε για τους εργαζόμενους της περιοχής του Β. Έβρου.
Αντίο φίλε. Καλό δρόμο...